Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20221111 rusnya rujnue UA (site) v1
На Донеччині людям повертають газ завдяки героїчній праці співробітників Оператора ГТС України 

Бригади Краматорського та Харківського ЛВУМГ одразу після звільнення територій Донецької та Харківської областей перейшли на щоденний режим роботи, аби якнайшвидше відремонтувати газопроводи та газорозподільні станції (ГРС), що постраждали внаслідок бойових дій. Співробітники ОГТСУ працювали цілий місяць по 18 годин на добу, без вихідних, щоб у людей на звільнених територіях був газ, щоб відновлювалося повноцінне життя.

Безпосередньо ремонту лінійної частини магістральних газопроводів (ЛЧМГ) передує виїзд із саперами на об’єкт, розмінування навколишньої території, огляд та протоколювання пошкоджень. На певних частинах газопроводів кількість пошкоджень сягала до десятка на одній ділянці — пробоїни від снарядів, пошкодження від вибухових хвиль, деформація.

Разом з військово-цивільними адміністраціями, ЗСУ та ДСНС з 25 вересня до 25 жовтня наші співробітники ліквідувати 25 пошкоджень лінійної частини магістральних газопроводів та провели налаштування обладнання на 19 ГРС у Харківській та Донецькій областях. Це дозволило значною мірою відновити газопостачання в домівки мешканців та на підприємствах.

«Наша бригада працювала на виснаження, цілодобово. Подібних відновлюваних робіт, коли з труб стирчать снаряди, навколо підірвані мости та нерозірвані снаряди та міни – ми, звісно, раніше не проводили. Але знали, що маємо це зробити, і максимально швидко, – пригадує Сергій Г., головний інженер Краматорського ЛВУМГ. – Сам процес відновлення складається з багатьох складних логістичних кроків: дослідити територію, привезти саперів для розмінування, знайти пошкодження. Далі розкрити ділянку, продіагностувати влучання, підготувати матеріали для відновлення, привезти колону техніки – трактори, екскаватори, і вже потім цілий день лагодити труби», – розповідає він.

Щодня, з п’ятої ранку і до 23.00 працівники ОГТСУ не залишали місць руйнувань газогонів. Працювали коли дощ, розмиті дороги, техніка застрягає, мости підірвані, а поблизу – жодної вцілілої  інфраструктури… Лише завдяки досвідченості водіїв ОГТСУ вдавалося зрештою доїжджати до місць пошкодження. А це 4 години в один бік, чотири в інший.

«Найскладніше було те, що, наприклад, після завершення зварювальних робіт починаємо продувку ділянки, і одразу бачимо ще одне місце пошкодження. Так було на одній з лінійних частин МГ, коли ми 5 разів підряд намагалися продути газопровід, бо виявляли наслідки від обстрілів кожні два кілометри. Звісно, в таких умовах ризик для життя є, але ми вже навчені і діємо обережно», – розповідає Сергій.

Частина громад Донеччини залишається без газу через безпосередню близькість до проведення активних бойових дій (в межах 1 км). Зокрема, наразі неможливо відремонтувати один з ключових газогонів на цьому напрямку.  Нагадаємо, що Оператор ГТС подає газ до розподільчих мереж Донецькоблгазу, який, в свою, чергу, доправляє блакитне паливо до споживачів.