Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Image 2022-05-11 at 15.41.60
Наявні газотранспортні потужності здатні компенсувати обсяги “Північного Потоку-1”, – ОГТСУ прокоментував заяву представника уряду Канади

З огляду на заяву представника уряду Канади щодо того, що потужності української ГТС не можуть бути альтернативою «Північному Потоку-1», Оператор ГТС України нагадує, що багато років саме українська інфраструктура забезпечувала основний обсяг транзиту газу до країн Європи. А до будівництва газогонів через Білорусь, Балтійське та Чорне море українська ГТС була єдиним шляхом постачання газу з РФ до Німеччини.

Технічні потужності на точці входу в Україну «Суджа» наразі складають 244 млн куб. м газу на добу, польського газогону Ямал – 90 млн куб. м, а «Північного Потоку-1» – всього 167 млн куб. м. Існуюча газотранспортна інфраструктура здатна замістити російський газогін та забезпечити надійний транзит газу до країн ЄС.

Про технічну спроможність української газотранспортної інфраструктури ОГТСУ інформував канадський парламент в рамках підготовки слухань.

Нагадаємо, Міністр природних ресурсів Канади, коментуючи рішення щодо надання санкційної турбіни для газопроводу «Північний потік-1», заявив про те, що він не переконаний у здатності української ГТС компенсувати обсяги «Північного потоку-1» через можливі технічні обмеження.

Разом із тим, Канцлер Німеччини Олаф Шольц нещодавно у своїй заяві прямо вказав на те, що є альтернативні маршрути постачання газу до ЄС. За його словами Газпром може виконати свої зобов’язання щодо постачання газу перед європейськими замовниками у будь-який момент без обмежень, є достатні трубопроводні потужності, окрім “Північного Потоку-1”.

Зазначимо, що попри військові дії, Оператор ГТС України продовжує виконувати всі свої зобов’язання перед клієнтами та стабільно транзитувати газ до країн ЄС. Ця здатність підтверджується відданістю та професіоналізмом нашого персоналу, а також унікальним дизайном розгалуженої транзитної мережі, що забезпечує безперервність транспортування газу. У той же час «Газпром» знижує обсяги постачання через усі наявні транзитні маршрути без жодних пояснень, вдаючись навіть до спалювання газу, але не транспортування його до ЄС. Технічних причин обмежувати постачання газу до ЄС немає й не було, але, тим не менш, обсяги поставок падають. А росія вчергове доводить, що не є надійним постачальником газу.

«Обговорюючи європейську енергетичну архітектуру, важливо дотримуватись фактів. Довгостроковою метою Росії було контролювати всі маршрути постачання до Європи, тому «Газпром» витратив понад 10 мільярдів доларів на непотрібний «Північний потік-2». Зменшивши постачання газу за допомогою «Північного потоку-1» і відмовившись від перенаправлення потоків доступними альтернативними маршрутами, «Газпром» сподівається відродити «Північний потік-2» і отримати нові важелі впливу у своїй газовій війні проти Європи. Саме намагання росії перетворити енергію на зброю, а не відсутність альтернативних маршрутів, запобігає Європі отримати газ прямо зараз. Агресор продовжує здійснювати тиск на уряди європейських країн, використовуючи надумані приводи для невиконання своїх зобов’язань», – вважає гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Зауважимо, що наявні газотранспортні маршрути до Європи (українська ГТС – 244 млн куб. м на добу, газогін Ямал через Польщу – 90 млн куб. м на добу), у два рази перевищують технічну спроможність «Північного Потоку-1». Але наразі потужності української ГТС використовуються менше ніж на 20%, польский маршрут Ямал не транзитує газ взагалі через самосанкції РФ.