Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Poland and Ukraine flag waving in the wind against white cloudy
НКРЕКП погодила проєкт пропозиції збільшити потужність у точці входу на міждержавному з’єднанні з Польщею

Постановою № 799 від 28 квітня 2023 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, погодила проєкт пропозиції зі збільшення потужності у точці входу на міждержавному з’єднанні з Польщею. Проєкт пропозиції був спільно розроблений ОГТСУ та оператором ГТС Польщі GAZ-SYSTEM S.A. в рамках процедури нової (збільшеної) потужності на міждержавних з’єднаннях. Процедура проводилась відповідно до вимог Кодексу ГТС України та Регламенту Комісії (ЄС) 2017/459.

Проєкт пропозицій зі збільшення потужності у точці входу на міждержавному з’єднанні з Польщею враховує результати спільної оцінки ринкового попиту на нову (збільшену) потужність між газотранспортною системою Польщі та газотранспортною системою України, що проводилась у 2021 році ОГТСУ та GAZ-SYSTEM S.A. Оператори почали етап проєктування з урахуванням попиту на потужність з боку учасників ринку.

За результатами етапу проєктування та консультацій, ОГТСУ та GAZ-SYSTEM S.A. спільно розробили проєкт пропозиції нової (збільшеної) потужності між газотранспортною системою Польщі та газотранспортною системою України. Крім того, кожен із операторів ГТС розробив окремі загальні правила та умови, з якими мають погодитись замовники послуг транспортування, щоб отримати доступ до потужності на обов`язковому етапі розподілу нової (збільшеної) потужності. Зазначені документи ОГТСУ та GAZ-SYSTEM S.A. направили на погодження своїм національним регуляторам.

Затвердження національними регуляторами проєктних документів дає “зелене світло” для проведення аукціонів з розподілу нової (збільшеної) потужності, що відбудуться 3 липня 2023 року на аукціонній платформі розподілу потужності GSA. Для участі в цих аукціонах необхідно підписати заяву про приєднання до загальних правил та умов.

Більш детальна інформація за наступним посиланням.