Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
684948_4484
Нова стратегія зекономить ОГТСУ близько 20 млрд грн — Дмитро Липпа

Дотримуючись принципів прозорості своєї діяльності, Оператор ГТС України (ОГТСУ) провів круглий стіл з міжнародними стейкхолдерами, зокрема — представниками Єврокомісії, Енергетичного Співтовариства, Представництва ЄС в Україні, Посольств США, Сполученого Королівства та Німеччини в Україні, Міжнародного валютного фонду (МВФ), Світового банку, Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), Департаменту енергетики США (DOE), USAID ESP.

Генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа представив міжнародним партнерам стратегічний план розвитку та цілі компанії на 2024-2029 роки, а також — фінансові результати діяльності компанії протягом поточного регуляторного періоду. Адже оновлення стратегії ОГТСУ, з урахуванням адаптації газотранспортної системи до нового операційного середовища та розвитку альтернативних шляхів постачання газу, передбачено вимогами пункту 69 Меморандуму про економічну та фінансову політику з Міжнародним валютним фондом.

«Від стабільності операційного і фінансового стану ОГТСУ залежить енергетична безпека України. Саме тому ми вже працюємо зі змінами українського та європейського ринків газу, розвиваємо нові маршрути транспортування і шукаємо нових клієнтів. Оновлена Стратегія дозволить зекономити до 20 млрд грн протягом періоду, охопленого стратегією. Компанія вже демонструє позитивні зміни: ми увійшли до ТОП-5 найприбутковіших компаній України у 2023 році та сплатили цього року рекордні дивіденди на користь держави», — зазначив Дмитро Липпа.

«Ми дякуємо нашим іноземним партнерам за підтримку енергетичного комплексу країни у важкі часи російського вторгнення та увагу до функціонування незалежного оператора газотранспортної системи України. Сьогоднішній захід є черговим свідченням виконання українською стороною взятих на себе зобов’язань, зокрема щодо виконання ОГТСУ відповідного пункту Меморандуму, а також ми вдячні за позитивну незалежну оцінку нової стратегії Товариства. Ми розраховуємо на подальшу підтримку з боку наших іноземних партнерів, сподіваємось на вашу плідну і довгострокову співпрацю із Оператором у ці непрості для України часи», — сказала заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук.

ОГТСУ співпрацює з європейськими партнерами-операторами ГТС над створенням додаткових потужностей для транспортування газу з Південної до Центральної Європи (Трансбалканський коридор) та з Польщі до України. Ці потужності відкриють доступ до нових джерел газу для українських споживачів, а також — посилять гнучкість та надійність постачання газу в Європі.

Нові напрямки транспортування, разом із розвитком послуг зберігання газу міжнародних постачальників, спільно можуть принести ОГТСУ понад 14 млрд грн додаткового доходу протягом 2024-2029 років.

Ще один стратегічний напрям ОГТСУ — розвиток ринку відновлювальних газів. Компанія є учасником проекту Центральноєвропейського водневого коридору (CEHC), який має створити шлях для транспортування водню з України до європейських споживачів. Наразі CEHC увійшов до переліку проектів, що становлять спільний та взаємний інтерес, ухвалений Єврокомісією.

Також, законодавче розблокування експорту біометану є стимулом для розвитку цього ринку. ОГТСУ співпрацює з усіма зацікавленими сторонами щодо розвитку ринку біометану та надав технічні умови для приєднання для п’ять об’єктів.