Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
flame4 (site)
Нові можливості транспортування – серед пріоритетів української газової інфраструктури, – Дмитро Липпа

Оператор ГТС України постійно працює над розширенням можливостей газотранспортної інфраструктури України. Передусім з метою залучити якомога більше європейських замовників послуг до використання українських ГТС та ПСГ, створити нові можливості для енергетичного сектору України, зокрема в межах розвитку напряму відновлюваних газів.

Про це під час виступу на Європейській газовій конференції Flame-2023 зазначив гендиректор Оператора ГТС України Дмитро Липпа.

Окрім того, ОГТСУ продовжує роботу над довгостроковим збільшенням гарантованих потужностей для забезпечення маршрутів імпорту газу, включно з маршрутами з LNG-терміналів до підземних сховищ газу (ПСГ) України. Спільно з «Укртрансгазом» компанія працює над створенням привабливих пропозицій для іноземних трейдерів щодо тимчасового зберігання газу всередині країни.

На сьогодні для закачування та реекспорту газу Оператор ГТС України готовий надати гарантовану потужність для транспортування газу з Європи до України обсягом 54 млн куб. м на добу, а з України до Європи – понад 300 млн куб. м.

«Українська газова інфраструктура, як і наші послуги, є конкурентноздатними і комерційно привабливими. Ми пропонуємо замовникам послуг три надійні ключові маршрути з ЄС до сховищ – зі Словаччини, Польщі та Угорщини, а також можливості Трансбалканського газового коридору. Наразі ПСГ дозволяють трейдерам зберігати в Україні понад 10 млрд кубометрів газу. З огляду на те, що газосховища ЄС заповнюються навіть швидше, ніж минулого року, а потужності більшості з них вже заброньовані до кінця 2023 року, українська ГТС і ПСГ пропонують можливості для європейського ринку», – розповів генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.

Серед цілей ОГТСУ очільник компанії окреслив пріоритетність створення умов для розвитку в Україні галузі відновлюваних газів. Компанія зосереджується на двох напрямках – транскордонна торгівля біометаном у найближчій перспективі та водень – у довгостроковій.

Головним пріоритетом для Оператора ГТС України залишається надійне та стабільне транспортування газу українському споживачеві.