Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2483
Новий анти-рекорд: у I кварталі 2021 року облгази несанкціоновано відібрали більше 1 млрд куб. м газу

12 квітня 2021 року – За оперативними даними у  I кварталі 2021 року Оператори ГРМ (обл- та міськгази) несанкціоновано відібрали з системи магістральних газогонів майже 1,1 млрд куб. м газу для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ). Це в три рази більше, ніж за весь 2020 рік. Наразі динаміка відборів є найвищою за всю історію незалежного Оператора ГТС України.

Виробничо-технологічні витрати – це витрати газу при транспортуванні газу. При прийомі/передачі обсягів газу, які призначені споживачам, облгази відбирають додаткові обсяги газу з ГТС на власні виробничо-технологічні потреби (щоб забезпечити в системі розподілу необхідний тиск, тощо). З лютого 2021 року динаміка відборів значно погіршилася.

У січні облгази відібрали з ГТС 38 млн куб. м газу, у лютому – 380 млн куб. м, у березні – 675 млн. куб. м.  Немає жодного логічного пояснення, яке б могло з технічної точки зори пояснити, чому втрати в розподільних мережах облгазів зросли майже в 20 разів за останні місяці опалювального сезону.

«Наразі сума нарахувань до сплати та боргів за відібраний газ облгазів сягають більше 10 млрд грн.  Для порівняння: чистий прибуток Оператора ГТС України у 2020 році склав 20,4 млрд грн. Тобто половину прибутку, який отримав ОГТСУ від міжнародних операцій та транзиту, наразі «вимивають» у вигляді несанкціонованих відборів облгази, що негативно позначається на ліквідності компанії», – прокоментував генеральний директор ОГТCУ Сергій Макогон.

За законодавством облгази мають самостійно врегульовувати небаланси та закуповувати газ для своїх виробничо-технологічних витрат. Але на практиці ситуація відрізняється.

Наразі сума, яку облгази мають сплатити ОГТСУ за відібраний газ, складає близько 10 млрд грн. З цих коштів 3,5 млрд грн – це протермінована заборгованість, а 6,5 млрд грн – нарахування до сплати. Нагадаємо, що згідно з Постановою №235 від 17.02.2021 р., яку НКРЕКП прийняла на доручення Уряду, учасники ринку природного газу отримали на період лютого-березня 2021 року відстрочку платежів за утворені негативні небаланси до 90 днів (раніше цей період складав до 20 днів).

«Ситуація з відборами цього опалювального сезону продемонструвала три очевидні речі. По-перше, сьогодні на державному рівні не існує дієвого механізму, який би зобов’язував облгази вчасно розраховуватися за послуги балансування та зупиняв практику відборів державного газу з ГТС. По-друге, відсутність прозорих механізмів контролю призводить до мільярдних боргів перед ОГТСУ, а також ситуацій, коли втрати газу у мережах облгазів вище, аніж споживання газу населенням, як сталося минулого місяця. По-третє, допоки не буде прийнятий закон про розподільчі рахунки (№3800) у облгазів не буде стимулу врегульовувати свої негативні небаланси», – підсумував Сергій Макогон.

Нагадаємо, проблема несплати за небаланси, утворені через несанкціоновані відбори газу операторами ГРМ, залишається невирішеною з 2015 року. Це призвело до накопичення безнадійної заборгованості у попереднього оператора ГТС (АТ «Укртрансгаз») у розмірі більше 44 млрд грн за період з 2015 по 2019 рр. Станом на сьогодні через проблему неоплачуваних відборів газу Операторами ГРМ існує реальна загроза фінансовій стабільності ОГТСУ. Тому компанія закликає усі гілки влади консолідувати зусилля задля вирішення питання для надійного, безаварійного і стабільного функціонування української ГТС, а саме – прийняття змін у законодавстві та впровадження розподільчих рахунків.