Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2383
Облгази не поспішають сплачувати борги за відібраний газ

За підсумками I півріччя 2021 року заборгованість операторів газорозподільних мереж (обл-, міськгазів) перед Оператором ГТС складає понад 9,4 млрд грн. На цю суму ОГРМ безоплатно відібрали газ з української ГТС для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ). За останні два місяці динаміка погашення заборгованості залишається вкрай низькою. При цьому частина облгазів продовжує практику несанкціонованих відборів газу та накопичення боргів.

Попри санкції і кримінальні впровадження Донецькоблгаз збільшив борг у червні на 57,6 млн грн (сукупний борг – 1,1 млрд грн), а Тернопільміськгаз на 5,9 млн грн (0,6 млрд грн). Ці два облгази системно не розраховуються с ОГТСУ та є одними з найбільших боржників, які протягом багатьох місяців не сплачують за відібраний газ для своїх ВТВ. Також значну негативну динаміку в червні продемонстрували Кіровоградгаз (+22,8 млн грн), Херсонгаз (+19,4 млн грн), Мелітопольгаз (+5,4 млн грн).

Низький рівень розрахунків та накопичення нових боргів деякими облгазами призвели до своєрідного status quo: сумарна заборгованість майже не змінюється. А з урахуванням того, що влітку відбори газу традиційно знижуються, через кілька місяців з настанням нового опалювального сезону ситуація прогнозовано погіршиться. Тому до настання опалювального сезону 2021-22 рр. критично важливо імплементувати на рівні Кабінету Міністрів України ухвалені на законодавчому рівні зміни щодо впровадження розподільчих рахунків для облгазів. Цей механізм передбачає, що частина коштів, які облгази отримують від населення за послугу розподілу, буде автоматично перерахована для сплати за газ на ВТВ Оператору ГТС.

«Ситуація, коли приватні облгази тривалий час відбирають газ з державної системи магістральних газогонів та не сплачують за нього, – неприпустима. Ані українці, ані Оператор ГТС, не мають нести відповідальність за неефективну діяльність та зловживання окремих облгазів. Тому ми виступаємо за впровадження спеціальних розподільчих рахунків, що забезпечить дотримання принципу справедливості: кошти, які українці сплачують облгазам, будуть використані за цільовим призначенням. Реалізація цього механізму до настання нового опалювального сезону – це єдина можлива гарантія зупинки росту боргів», – зазначив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

90% боргу (8,5 млрд грн) облгази утворили у 2021 році. Найбільшими боржниками залишаються облгази, що входять до приватної групи РГК (Київоблгаз – 1,1 млрд грн, Львівгаз – 0,8 млрд грн, Дніпропетровськгаз –0,5 млрд грн, Вінницягаз – 0,4 млрд грн, Івано-Франківськгаз – 0,4 млрд грн та інші), а також Донецькоблгаз (1,1 млрд грн) і Тернопільміськгаз (0,6 млрд грн).

Варто зазначити, що проблема несанкціонованих відборів та боргів на ринку газу у звіті USAID та Ernst&Young, підготовленому на замовлення Уряду, визнана однією з ключових, що стоїть на заваді залученню прямих іноземних інвестицій в Україну. Наразі впровадження механізму розподільчих рахунків – це найбільш ефективний варіант вирішення проблеми накопичення боргів та зловживань на ринку газу.