Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
TSOUA_4_(4K)
ОГТСУ має особливу роль в процесі сертифікації “Північного потоку-2”

Федеральне мережеве агентство Німеччини (Bundesnetzagentur- BNetzA) задовольнило запит ТОВ «Оператор ГТС України» щодо участі у процедурі сертифікації компанії-оператора газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream-2 AG). 

READ IN ENGLISH

Оголошуючи своє рішення, німецький регулятор зазначив: «Оператор ГТС України має особливе розуміння наслідків, які може мати використання різних транзитних маршрутів з Росії».

«Наша компанія виступає рішуче проти будь-якого проєкту, що загрожує національній безпеці нашої країни, прагне обійти закони ЄС, або послаблює енергетичну безпеку Європи. Український народ є кінцевим акціонером ОГТСУ, і наш обов’язок – захищати інтереси держави. Тому коли Nord Stream-2 AG подала заявку на сертифікацію як незалежний оператор транспортування газу, ми не могли стояти осторонь. Ми маємо втрутитися в цей процес, висловити серйозні заперечення та навести правові аргументи», – зазначив Сергій Макогон, Генеральний директор ОГТСУ.

Як відомо, європейське законодавство забороняє постачальникам енергії контролювати транзитні маршрути. Тому «Північний потік-2» AG – компанія, яка повністю належить Газпрому – не може і не повинна бути сертифікована як незалежний оператор.

Наведемо ще декілька аргументів:

  • Сертифікація російського газопроводу послабить європейську енергетичну безпеку, оскільки змусить ОГТСУ скоротити та переналаштуватисистему. Український транзитний маршрут з Росії до Європи фактично буде зупинено. «Північний потік» та «Північний потік-2» транспортуватимуть газ через єдиний підводний коридор, а це більш ризиковано, ніж транзит кількома незалежними сухопутними і підводними маршрутами з достатньою додатковою пропускною спроможністю;
  • Сертифікація підірве верховенство права в Європі. Власник компанії «Nord Stream-2 AG» – «Газпром», неодноразово скорочував та обмежував поставки газу до Європи та України з політичних причин. Сертифікація дозволить й надалі без перешкод використовувати транзит як політичну зброю проти Німеччини та Європи.
  • «Північнийпотік-2» спотворює конкуренцію між іншими транзитними маршрутами, зокрема з українською ГТС та газопроводом «Ямал» через Польщу. Це позбавляє постачальників, зокрема з Центральної Азії, доступу до газотранспортної мережі. Таким чином підриваються зусилля ЄС в частині диверсифікації імпорту енергії та сприяння конкуренції в енергетичному секторі.
  • «Північний потік-2» є комерційно невиправданим,оскільки покликаний посилити домінування «Газпрому» на європейських газових ринках і є невід’ємною частиною агресії Росії проти України.

Нагадаємо, що українська газотранспортна система має річну потужність 146 млрд кубометрів і знаходиться в хорошому технічному стані. Виходячи з замовлень на 2021 рік, «Газпром» цього року використає лише приблизно 40 мільярдів кубометрів цієї потужності, залишаючи вільну потужність понад 100 мільярдів кубометрів. Це майже вдвічі перевищує заплановану потужність «Північного потоку-2».

«Ми є зацікавленою стороною в цьому процесі, тому подали заявку на участь у сертифікації газопроводу «Північний потік» AG. Рішення німецького регулятора обнадійливе, оскільки BNetzA визнав наші аргументи вагомими. Розгляд заявки на сертифікацію триватиме декілька місяців, і Оператор ГТС буде рішуче захищати інтереси України в рамках цього юридичного процесу», – зазначила Ольга Бєлькова, директорка питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ОГТСУ.