Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20230928 (site) EN
ОГТСУ на третину скоротив використання природного газу на виробничо-технологічні потреби і заощадив 3 млрд грн

У 2023 році Оператор газотранспортної системи України на 33% скоротив використання паливного газу та на 59% – технологічні витрати. Це дозволило заощадити понад 3 млрд грн.
Використання природного газу — одна з найбільших статей виробничих витрат ОГТСУ, тому Товариство постійно працює над оптимізацією та зменшенням використання газу для виробничо-технологічних потреб.

«У 2023 року суттєву економію дало впровадження програми із понад 40 заходів. ОГТСУ комплексно переглядає всі процеси, дотичні до втрат через негерметичність системи та затрат при транспортуванні газу. Такого значного скорочення вдалось досягти завдяки комплексній роботі фахівців багатьох напрямків. На результат працює все — від оптимізації проведення регламентних та ремонтних робіт до оперативної реакції та дій диспетчерського персоналу при аварійних ситуаціях», — підкреслює директор з диспетчеризації Андрій Дацюк.

Оператор працює над скороченням витрат газу через вдосконалення регламентів проведення робіт, заміну та модернізацію газовимірювального обладнання (перехід від діафрагмових лічильників до ультразвукових).

Враховуючи, що українська ГТС працює у непроєктних режимах (скорочення обсягів транспортування, використання реверсу), фахівці ОГТСУ проводять розрахунки та моделюють нові режими роботи, щоб скоротити затрати при транспортуванні газу. У нагоді стало і впровадження нових програмних комплексів: системи дистанційного збору інформації та керування інфраструктурою SCADA і розрахункового комплексу моделювання Simone.

«Ці системи, крім контролю роботи ГТС , дозволяють нам оперативно отримувати і аналізувати дані, щоб, в тому числі, оптимізувати використання паливного газу. Наприклад, програмний комплекс Simone під конкретну задачу (нові маршрути транспортування газу власного видобутку, транспортування до газосховищ, тощо) здійснює розрахунок режиму роботи ГТС в тому числі розрахунок паливного газу, що дозволяє вибирати оптимальні варіанти роботи системи», — пояснив Андрій Дацюк.

Як раніше повідомляло Міністерство енергетики, у 2023 році державні компанії газовидобувної галузі наростили обсяги видобутку та ввели в експлуатацію нові свердловини. «Цього року у нас є мета – вийти на повне забезпечення споживачів газом власного видобутку. Це цілком реальні завдання, і я дякую газовикам, які невпинно працюють над досягненням поставлених цілей», – зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.