Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
guarantee
ОГТСУ: Нові вимоги до банківських гарантій не є системним врегулюванням ризику зростання заборгованості на ринку газу

17 листопада 2020 року, м. Київ – Оператор ГТС України вважає, що постанова НКРЕКП № 2086 від 13 листопада 2020 року не вирішує проблему гарантії належного виконання замовниками зобов’язань перед ОГТСУ за послуги балансування. Данною постановою вилучено з чинної редакції Кодексу ГТС, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2493, положення про те, що «Оператор ГТС не приймає фінансове забезпечення у вигляді банківської гарантії, виданої банком, який не віднесено Національним банком України до переліку системно важливих банків», а взамін встановлено, що Оператор ГТС повинен приймати гарантії всіх банків та «публікуватиме на своєму веб-сайті перелік банків, які відмовляли у виконанні вимог за виданою банківською гарантією, а також банківські гарантії яких у подальшому не прийматимуться як фінансове забезпечення виконання зобов’язань замовника послуг транспортування за договором транспортування природного газу».

Компанія не може підтримати таке рішення Регулятора, адже прийняті зміни не удосконалюють правове регулювання на ринку газу та не вирішують проблему належного виконання грошового зобов’язання замовниками послуг транспортування природного газу перед ОГТСУ. Таке рішення не є системним і не усуває ризики формування заборгованості перед компанією, яку фактично не можливо буде стягнути у разі фінансових проблем банку, що надав таку гарантію.

Фактично Оператор ГТС позбавлений будь-яких механізмів фінансового ризик-менеджменту, що може привести до багатомільйонних збитків державного підприємства. Наразі Оператору були надані банківські гарантії на суму близько 3 млрд гривень. В усьому світі прозорі та достатні вимоги до кредитних рейтингів компаній та банків є стандартним механізмом мінімізації кредитних ризиків операторів ГТС.

Також висловлюємо стурбованість за сумлінних учасників ринку природного газу, які в майбутньому можуть відчути негативні наслідки такого рішення Регулятора після реалізації механізму нейтральності балансування в 2021 році. У разі, якщо банківська гарантія не буде виконана, і, як наслідок, призведе до накопичення боргу, він буде перекладений на інших учасників ринку.

ОГТСУ продовжує дотримуватися позиції, що до моменту надання права Регулятору або ОГТСУ встановлювати недискримінаційні достатні вимоги до інструменту банківської гарантії з огляду на інтереси стабільності всього ринку, проблема заборгованості учасників ринку вирішена не буде. Слід зазначити, що відповідна норма передбачена у законопроекті № 3800, що був поданий групою народних депутатів на розгляд Верховної Ради.

«Від стабільності оператора ГТС залежить нормальна робота всього українського ринку газу. Компанія має бути належним чином законодавчо захищена від кредитних ризиків, які створюють учасники ринку газу. Фактично вони отримують газ від оператора ГТС у кредит та повинні за нього розрахуватись через механізм балансування. Тому кредитні ризики державної компанії ОГТСУ дуже суттєві. Наразі регулятори – і НКРЕКП, і АМКУ – не пропонують системного рішення та рекомендують судитися з тими, хто порушує регуляторні норми. Але це не є системним рішенням і може привести до дуже значних втрат компанії. Чому б законодавчо не запровадити такі прозорі і чесні правила, щоб не створювати приводи судитися? Сподіваємося, парламентарі приймуть якнайшвидше законопроект 3800, який впровадить дієві механізми розрахунків перед ОГТСУ за створені небаланси та розширить повноваження НКРЕКП у частині встановлення критеріїв до банків-гарантів фінансового забезпечення», – прокоментував генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.