Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20241017 Rosen 2 site
ОГТСУ обстежив понад 1000 км трубопроводів від початку 2024 року

З початку 2024 року фахівці Оператора ГТС України (ОГТСУ) у співпраці з компанією ROSEN Europe B.V. здійснили внутрішньотрубну діагностику 1091,64 кілометра лінійної частини магістральних газопроводів. Це становить 75% від запланованого обсягу на поточний рік, а до кінця 2024 року планується обстежити ще близько 360 км.

Діагностичний процес проходить у кілька етапів. Спочатку проводиться підготовчий етап, на якому очищення внутрішньої порожнини газопроводу виконує очищувальний поршень. Потім здійснюється безпосереднє діагностування: інтелектуальний внутрішньотрубний інспекційний снаряд, переміщуючись у потоці транспортованого газу, виявляє і фіксує місце та характер дефектів.

Отримані дані аналізуються фахівцями ОГТСУ, які визначають ділянки газотранспортної системи, що потребують уваги. На основі результатів діагностики ухвалюються рішення щодо зміни режимів роботи та проведення заходів для підвищення надійності системи.

«Команда ОГТСУ продовжує проєкт внутрішньотрубного діагностування для обстеження стану металу і зварних з’єднань газопроводів. Завдяки сучасним методам, ми можемо проводити діагностику без розкриття системи. Навіть під час воєнних дій, ОГТСУ проводить великий обсяг робіт, щоб забезпечити надійність транспортування газу. Своєчасне виявлення та усунення дефектів знижує ймовірність аварійних ситуацій. Ця діяльність має величезне значення, адже попереду нас чекає опалювальний сезон», — підкреслив головний інженер ОГТСУ Юрій Зябченко.

Щорічно управління діагностики ОГТСУ, спираючись на результати внутрішньотрубної діагностики, виявляє дефекти, які можуть вплинути на транспортування газу і потребують термінового обстеження. Також визначаються ділянки, що потребують термінових ремонтних робіт, для виконання комплексних ізоляційних ремонтів з частковою заміною труб.

ОГТСУ розпочав програму внутрішньотрубної діагностики газотранспортної системи у 2021 році, уклавши відповідну угоду з ROSEN. Виконання діагностики не залежить від обсягів транспортування газу і є одним із найефективніших методів оцінки стану металу та зварних з’єднань газопроводів без їх розкриття. Щороку здійснюється обстеження кількох тисяч кілометрів лінійної частини газопроводів.