Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
flood
ОГТСУ перейшов на особливий режим роботи через паводки в західних областях України

25 червня 2020 року, м. Київ – Через велику кількість опадів та значне підняття води в гірських річках виникла загроза пошкодження об’єктів газотранспортної інфраструктури в західному регіоні України.

На даний момент стихія зруйнувала повітряний перехід газопроводу-відводу до ГРС «Брусниця» через річку Черемош біля села Завалля (Івано-Франківська область), що спричинило зупинку газопостачання для 9 населених пунктів в Чернівецькій області. Також є значні ризики підтоплення ГРС «Могилів-Подільський» (Вінницька область).

З метою оперативного реагування та забезпечення безперебійного газопостачання для українських та європейських споживачів Оператор ГТС визначив всі потенційно небезпечні ділянки та розробив заходи локалізації у випадку аварійних ситуацій, а також сценарії переключень газових потоків. Ведеться постійний моніторинг рівня води та стану опорних конструкцій в місцях переходу газопроводів через річки. Мобілізовані всі технічні служби та ремонтні бригади, підготовлена необхідна техніка до реагування згідно з Планом ліквідації аварійних ситуацій (ПЛАС).

Станом на сьогодні транзит газу до країн ЄС та транспортування до споживачів у всіх інших населених пунктах України здійснюється безперебійно в запланованих обсягах. Об’єкти ГТС, що беруть участь в забезпеченні транзиту, знаходяться під особливим контролем – наразі фахівці компанії оцінюють ризики як прийнятні.

Відновлення газопроводу через річку Черемош та ліквідація наслідків аварії розпочнеться відразу, як тільки стихне негода. Через затяжні зливи та значний рівень підтоплення територій залишається обмеженим рух по дорогах та мостах в регіоні.

Нагадаємо, газотранспортна система України є однією з найгнучкіших та розгалуженіших у Європі. На балансі Оператора ГТС України нараховується понад 33 тис км газопроводів, 57 компресорних станцій, 1389 газорозподільних станцій та 33 газовимірювальні станції.