Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
makogon-press-brief-09-01-2020
ОГТСУ підрахував вплив «нового транзиту» на економіку України

10 січня 2020 року, м. Київ – ТОВ «Оператор ГТС України» підрахував, як вплине наявність з 1 січня 2020 року транзиту газу українською ГТС на економіку держави у найближчі 5 років.

«Підписання з Газпромом договору на транзит і прямої угоди про взаємодію за європейськими правилами мають історичний вплив на майбутнє незалежного Оператора ГТС і держави.

Окрім прямих доходів від транзиту, значно зменшиться тарифне навантаження на промислових та приватних споживачів України. Тарифи Оператора ГТС на транспортування газу значно знизились у порівнянні з тими, які могли бути, якщо б транзиту не було.

Для споживачів (промисловість і населення) тариф знизився в два рази. Тарифи на імпорт газу та тариф на вхід для газовидобувних компаній  зменшились фактично в чотири рази.

Усе це разом дозволить нашій економіці стати конкурентнішою, комунальні тарифи для населення отримали реальні підстави для перегляду в бік зменшення, а підприємства зможуть інвестувати гроші у свій розвиток та підвищення зарплат співробітників», – заявив генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон під час прес-брифінгу 9 січня в Інтерфаксі.

 

Тариф на транспортування

У 2020-2024 роках тариф на транспортування для газовидобувних компаній складає 102 гривень за тисячу куб. м (без ПДВ) – це майже в 4 рази менше, ніж було б у випадку «нульового транзиту».

Для споживачів (промисловість та населення) тариф складає 124 гривні за тисячу куб. м (без ПДВ), що вдвічі менше за тариф при «нульовому транзиту» та на 21% нижче у порівнянні з тарифами 2019 року.

Для імпортерів тариф становить 4,45 доларів за тисячу куб. м (без ПДВ), що також майже в 4 рази менше, ніж було б у випадку «нульового транзиту», та на 29% менше у порівнянні з 2019 роком. Таке зниження повинно відповідно відобразитись на ціні на газ для споживачів.

 

Дохід Оператора ГТС за п’ять років

Сукупний дохід ОГТСУ у 2020-2024 роках складе 225 млрд гривень (з ПДВ). Із них 40 млрд гривень – від транспортування газу всередині України та 185 млрд гривень – від транзиту (за поточними тарифами на транспортування газу, затвердженими НКРЕКП). Фактично, більш ніж 80% тарифного доходу буде отримано за рахунок транзиту, та менш ніж 20% за рахунок українських споживачів. Якби не було підписано контракт на транзит газу, дохід ОГТСУ за цей період склав би 123 млрд гривень, із яких 115 млрд гривень – за рахунок транспортування всередині країни та лише 8 млрд гривень за рахунок транспортування газу до Молдови. У такому випадку 94% всього тарифного доходу мали б сплатити українські споживачі (підприємства, населення, видобувні компанії).

 

Уникнення втрат економіки України та промисловості

Окрім прямих доходів від транзиту, українська економіка отримає сумарний позитивний ефект протягом 5 років у розмірі близько 150 млрд грн (з ПДВ) завдяки зниженню тарифного навантаження. А саме: на 15 млрд гривень сплатить менше населення, на 33 млрд гривень – промисловість та на 27 млрд гривень – газовидобувні компанії, які зможуть направити ці кошти на збільшення власного видобутку газу. Також до 75 млрд гривень зекономлять українські споживачі (промисловість та населення) за рахунок уникнення потенційного подорожчання імпортного газу через припинення транзиту, тому що транспортування газу з Німеччини, куди він мав поставлятися «Північним Потоком-2»,  до України призвело би до його здороження.

 

Макроекономічні показники

За розрахунками ОГТСУ, контракт на транзит газу додаватиме Україні до 2% ВВП на рік та покращить сальдо балансового поточного рахунку на 12 млрд доларів у порівнянні до «нульового транзиту». Зокрема, 7,2 млрд доларів – прямі надходження від транзиту (у відповідності до інформації Нафтогазу); 2,9 млрд доларів – вже сплачені Газпромом кошти згідно рішення Стокгольмського арбітражного суду; до 2,3 млрд доларів – уникнення потенційних витрат на подорожчання імпортного газу.

 

Таким чином, транзитний контракт створює важливе підґрунтя для розвитку не лише Оператора ГТС України, а і держави в цілому.

 

Повний відеозапис спільного прес-брифінгу виконавчого директора НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка та генерального директора ТОВ «Оператор ГТС України» Сергія Макогона «Подробиці газових переговорів та перші дні роботи незалежного Оператора ГТС».