Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
прапори США та України
ОГТСУ підтримує спільну заяву США та України щодо енергетичної безпеки

Оператор ГТС України підтримує спільну заяву США та України за результатами перемовин Президентів Володимира Зеленського та Джозефа Байдена у Вашингтоні щодо збереження транзитної ролі України, збільшення потужностей для постачання газу з диверсифікованих джерел, забезпечення енергетичної безпеки поставок в Україну та співпраці в межах сталого розвитку енергетичної галузі.

Ми неодноразово наголошували на важливості синергії зусиль з нашими міжнародними партнерами та вирішенні найближчим часом головних питань щодо енергетичної безпеки всієї Європи. ОГТСУ вітає підтримку України за основними напрямками і вірить, що політика стійких, ефективних та довгострокових рішень допоможе подолати виклики в енергетичній сфері.

Результатом перемовин двох президентів стала, зокрема, домовленість, що Україна та Сполучені Штати спільно працюватимуть над посиленням енергетичної безпеки України. Це передбачає диверсифікацію джерел та збільшення потужностей постачання газу в Україну. Адже енергетична незалежність та «зелений перехід» в найближчій перспективі неможливі без використання блакитного палива. Скорочення викидів СО2 до 2030 року, про що йдеться в багатьох спільних документах, в перехідний період відмови від вугілля неможливе без газу.

Україна також має отримати гарантії фізичного транзиту газу та продовження відповідної угоди найближчим часом.

«Сполучені Штати мають намір продовжувати застосування передбачених законодавством заходів та енергетичної дипломатії, у тому числі шляхом нещодавнього призначення старшого радника з питань енергетичної безпеки, з метою збереження транзитної ролі та забезпечення безпеки поставок України у цей перехідний енергетичний період, а також недопущення використання Кремлем енергетики як геополітичної зброї. Уряди України та США підтримують зусилля зі збільшення потужностей для постачання газу в Україну з диверсифікованих джерел», – повідомляється у спільній заяві.

Слід зазначити, що в інтересах усієї трансатлантичної спільноти забезпечити, аби жодна країна не була залежною від єдиного джерела постачання газу. У цьому контексті нейтралізація «Північного потоку–2» та продовження транзиту російського газу через Україну – це не фінансове питання, а питання збереження європейської єдності та безпеки. Якщо говорити про енергетичний перехід, то можливості плідної синергії досить потужні. З огляду на природний потенціал, надійну інфраструктуру та географічне положення в центрі Європи Україна може стати запорукою енергетичної безпеки та важливою ланкою «зеленого переходу».