Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20241018 REMIT 3
ОГТСУ поділився досвідом впровадження вимог REMIT в Україні

Оператор ГТС України (ОГТСУ) поділився досвідом впровадження вимог Регламенту REMIT в Україні під час круглого столу “Доброчесність та прозорість енергетичних ринків України: практичні аспекти та імплементація”, організованому Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), за підтримки Проєкту енергетичної безпеки USAID.

Під час круглого столу представники НКРЕКП, Антимонопольного комітету України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, USAID Україна та Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ), а також представники компаній-учасників енергетичних ринків обговорювали впровадження вимог Регламенту REMIT в Україні. Окрему увагу приділили розвитку та майбутнім планам щодо впровадження REMIT в Україні.

Учасники заходу розглядали питання звітування про господарсько-торговельні операції на оптовому енергетичному ринку, поводження з інсайдерською інформацією, а також виявлення та запобігання зловживанням на ринку.

ОГТСУ є адміністратором платформи інсайдерської інформації та системи передачі даних на ринку природного газу. З огляду на цей досвід, заступник начальника Управління реалізації послуг Віра Приймак розповіла під час круглого столу, як відбувся запуск платформ та яких наступних кроків ОГТСУ очікує від учасників ринку.

«За перший місяць роботи нових платформ ми, як адміністратор платформ, отримали багато запитань від учасників оптового енергетичного ринку. Ми опрацювали їх, направили Регулятору та після отримання роз’яснень від Регулятора, розмістили отримані роз’яснення в окремому розділі нашого сайту. Також ми запрошуємо інших учасників ринку поділитись наявними роз’ясненнями Регулятора та розмістити їх на нашому сайті. А зараз ми готуємось до активного завершення року, коли учасники ринку масово подаватимуть звітність за період від липня 2023 до грудня 2024 року. Хоча, звісно, хотілося б, щоб замовники не відкладали подачу звітів на останні дні грудня і завчасно виконали всі необхідні вимоги».

Нагадаємо, Україна впроваджує Регламент ЄС про доброчесність і прозорість на оптовому енергетичному ринку для забезпечення прозорості та розвитку ринкової конкуренції (REMIT).

Вимоги відповідного регламенту зафіксовані у Законі України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках», Законі України «Про ринок природного газу» та Постанові НКРЕКП від 27.03.2024 № 614 «Про затвердження Вимог щодо забезпечення доброчесності та прозорості на оптовому енергетичному ринку».