Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20241021 Gazmerezhi
ОГТСУ та «Газмережі» домовились про співпрацю в стратегічно важливих напрямках

Оператор ГТС України (ОГТСУ) та ТОВ «Газорозподільні мережі України» («Газмережі») уклали Меморандум про співпрацю для забезпечення функціональності та стійкості об’єктів критичної інфраструктури, постійного забезпечення споживачів послугами з транспортування та розподілу природного газу.

«Наша мета — створити умови для співпраці й обміну інформацією, які дозволять забезпечити надійну та ефективну роботу газової інфраструктури, зокрема і під час викликів воєнного часу. Ми також прагнемо постійно вдосконалювати практики взаємодії між Операторами ГТС та ГРМ в питаннях обліку газу, безпеки газопостачання споживачів, розвитку та оптимізації мереж, підвищення ефективності інвестицій», – розповів генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.

Оператор ГТС та «Газмережі» також досліджуватимуть перспективи ринку біометану та розглянуть можливості створення біометанових кластерів. Зокрема, Оператори спільно дослідять особливості приєднання біометанових заводів для подачі біометану до ГТС через газорозподільну систему та опрацюють можливість створення типових вимог до приєднання нових виробників, а також — узгодять порядок обміну даними для забезпечення обігу та експорту біометану.

Крім розвитку ринку біометану, сторони визначили такі пріоритетні напрямки співпраці:

  1. Сталий спільний розвиток газотранспортної системи та газорозподільної системи шляхом забезпечення необхідної та достатньої потужності в точках з’єднання систем та з урахуванням динаміки зміни споживання газу.
  2. Розвиток концепції кущових ГРС, покликаної оптимізувати надлишкові потужності ГТС, шляхом напрацювання відповідних правових і регуляторних механізмів, а також технічних рішень.
  3. Участь у державних програмах щодо аварійного забезпечення населення електричною та тепловою енергією, забезпечення підключення когенераційних установок.

ОГТСУ та «Газмережі» будуть реалізувати завдання Меморандуму в спільних консультаціях та робочих зустрічах, залучаючи представників органів влади, НКРЕКП та наукових інституцій.