Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Ukrenergo+OGTSU
ОГТСУ та Укренерго розпочали співпрацю з метою консолідації розвитку ГТС та ОЕС України

15 червня 2020 року, м. Київ – Оператор ГТС України та Укренерго провели спільну стратегічну сесію щодо планування перспективного розвитку газотранспортної (ГТС) та об’єднаної енергетичної (ОЕС) систем України. Компанії домовилися про подальше двостороннє співробітництво з метою ефективної інтеграції обох систем та цілісного розвитку енергетичної інфраструктури в Україні.

Під час сесії компанії представили 10-річні плани розвитку своїх систем, обговорили перспективи щодо зростання потреби в маневровій генерації (звіт з достатності генерації) та оцінили можливість залучення інфраструктури ГТС України для регулювання частоти в ОЕС України.

В рамках спільної робочої групи ОГТСУ прорахує бізнес-кейс щодо можливості альтернативного застосування своїх газоперекачувальних агрегатів, які будуть вивільнені від товаротранспортної роботи та підпадатимуть під програму оптимізації ГТС, а саме – для використання на ринку електричної енергії в сегменті допоміжних послуг.

«Технологічна єдність газотранспортних та електричних систем є очевидною, але раніше в операторів не було інституційної основи для формування спільного бачення перспективного розвитку. Погоджене бачення розвитку електричних та газових мереж є наразі загальноєвропейською практикою, що спрямована на ефективне спільне використання сильних сторін окремої мережі. У Європі газ (газова генерація) не тільки використовується для балансування електричних мереж, але й газотранспортні мережі розглядаються як можливість зберігання та транспортування надлишкової енергії від об’єктів ВДЕ у вигляді синтетичних газів (водень чи метан). Співпраця операторів дозволить значно прискорити перехід України до декарбонізованої економіки», – прокоментував генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

«Чудово, що наше бачення співпадає з стратегією нового незалежного оператора ГТС. Ми почали з синхронізації процесів планування розвитку систем, підготовки спільних проєктів. Вважаю, що ця співпраця є надважливою, від неї залежить майбутнє енергетичного сектору України. Більше того – це питання енергетичної безпеки нашої держави», – зазначив виконуючий обов’язки голови правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Вже зараз, окрім координації режимів роботи, оператори також бачать доцільність в спільному опрацюванні ініціатив, направлених на взаємодію з Регулятором (НКРЕКП) та органами державної влади. Компанії планують активізувати зусилля в напрямку роботи з datahub, єдиної бази абонентів енергетичних ресурсів та історичних даних щодо споживання.

Далі компанії запланували провести ряд експертних консультації, щоб глибше вивчити можливості підприємств та визначити потенційні сфери для співпраці. І як результат – сформувати портфель спільних ініціатив та проєктів, а також розробити дорожню карту їх впровадження.

 

Довідково

ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» – державна компанія (природна монополія) забезпечує безперебійне функціонування ГТС України, що інтегрована в газотранспортну систему Європи. ОГТСУ транзитує природний газ з РФ до країн Європейського Союзу і транспортує його магістральними газопроводами для споживачів усіх регіонів України.

ПрАТ «Національна енергетична компанія «Укренерго» – державна енергетична компанія з функціями оперативно-технологічного управління Об’єднаною енергосистемою України (ОЕС) та передачі електроенергії магістральними електромережами від генерації до регіональних електромереж енергопостачальних компаній (обленерго).