Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
4848486
ОГТСУ та Vestmoldtransgaz планують збільшити гарантовану потужність на одній з міждержавних точок

Оператор ГТС України (ОГТСУ) та молдовський оператор ГТС Vestmoldtransgaz (VMTG) працюють над збільшенням гарантованих потужностей для транспортування газу Трансбалканським маршрутом в бік України принаймні до 7 млн куб. м на добу. Про це розповіли представники ОГТСУ під час робочої зустрічі учасників ініціативи Вертикальний коридор.

«Наша короткострокова мета — створити 7 млн куб. м гарантованих потужностей на одній з міждержавних точок до квітня 2025 року. Для цього обидва оператори ГТС мають провести реконструкцію кількох об’єктів вздовж маршруту», — розповів Андрій Прокоф’єв, начальник управління роботи з замовниками ОГТСУ.

ОГТСУ, разом з молдовськими колегами, вже реалізував перший етап — в бік України створено 1 млн куб. м гарантованих добових потужностей. Цей етап не потребував значних інвестицій з боку ОГТСУ чи Vestmoldtransgaz, і з 1 вересня 2024 року ці потужності вже використовуються для транспортування газу до України.

Наразі ОГТСУ та VMTG працюють над подальшим розширенням потужностей. В середньостроковій перспективі можливе збільшення і понад 7 млн куб. м на добу, оскільки інфраструктура Трансбалканського трубопроводу вже побудована і подальше збільшення потужності вимагатиме лише нарощення реверсних можливостей по маршруту.

Однак, в ОГТСУ підкреслюють необхідність запровадити конкурентоспроможні та економічно обґрунтовані тарифи для цієї ділянки. Це підкріпить технічний потенціал Трансбалканського коридору привабливою комерційною моделлю.

Нагадаємо, у січні 2024 року ОГТСУ та VMTG доєднались до ініціативи Вертикальний коридор, проєкту, який має об’єднати потужності плавучих установок з регазифікації СПГ Південної Європи та споживачів Центральної та Східної Європи. Українська сторона пропонує не лише доступ до транзитних потужностей, але можливість зберігати газ в українських ПСГ, балансуючи попит європейських споживачів.