Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
турбіна
ОГТСУ у складі експертної групи Макфола-Єрмака виступає за збереження санкцій відносно росії та блокування трансферу турбіни Siemens

Представники Оператора ГТС України в особі гендиректора ОГТСУ Сергія Макогона та директорки з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Ольги Бєлькової доєдналися до Міжнародної робочої групи з питань санкцій проти росії (група Макфола-Єрмака), які закликали уряд Канади, підтриманий урядами Німеччини та США, скасувати рішення про відмову від санкцій. Крім того, експерти групи закликали ФРН заблокувати трансфер до росії першої з турбін Siemens, вже поставленої з Канади до Німеччини.

Підписанти звернення наголосили, що відмова від експортного контролю створює неприйнятний прецедент, який лише заохотить країну-агресора продовжувати «озброєння» своїх енергетичних важелів впливу на Європу шляхом здійснення шантажу під виглядом сумнівних технічних обґрунтувань.

«Замість того, щоб «протистояти зусиллям росії використовувати енергоресурси як зброю», передача турбіни фактично створює тривожний прецедент того, що російський енергетичний тиск може примусити Захід приєднатися до невиправданих вимог режиму Путіна. Навіть якби сумнівне технічне обґрунтування «Газпрому» відповідало дійсності, Кремль міг би легко відновити поставки газу до Європи іншими маршрутами, де наразі обмежено експорт. Наприклад, українською ГТС, яка має достатньо вільних потужностей. Тому рішення Москви цього не робити чітко ілюструє, що її справжня мотивація полягає в тому, щоб використовувати енергію для тиску на Європу», – йдеться у заяві.

Своєю чергою Оператор ГТС України безпосередньо звернувся з листом до Парламенту Канади з аналогічною пропозицією та фактажем щодо можливостей «Газпрому» постачати більші обсяги газу українським маршрутом, зокрема, через точку з’єднання «Суджа».

Протягом останніх двох місяців «Газпром» транспортує українським маршрутом через пункт «Суджа» 40-42 млн куб. м газу на добу, хоча зарезервована та сплачена потужність складає 77,2 млн куб. м на добу. Додаткова потужність, зазначена в угоді з російською компанією, становить ще +9,8 млн куб. м газу на добу. Тобто у цілому транзит газу до ЄС хоч завтра може складати щонайменше 87 млн кубометрів газу на добу. При цьому загальна технічна потужність транспортування газу через точку «Суджа» становить 244 млн куб. м на добу.

«Європа, США, Канада мають консолідувати зусилля та відмовитись від поступок Кремлю, який сприймає виконання його умов як слабкість і продовжує свою стратегію агресії та шантажу. Для збільшення обсягів постачання газу до ЄС росії не потрібна турбіна, не потрібен навіть «Північний потік-1», оскільки є українська ГТС, здатна замінити російські маршрути та донедавна транспортувала в рази більші обсяги», – повідомила Ольга Бєлькова.