Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
прапори США та України
ОГТСУ, українські політики та громадські діячі просять США не скасовувати санкції проти «Північного потоку-2»

Керівники Оператора ГТС України Сергій Макогон та Ольга Бєлькова підтримали позицію десятків українських політиків, лідерів громадянського суспільства, які виступили проти рішення Адміністрації Президента США Джо Байдена скасувати санкції відносно компанії Nord Stream AG, а також інших осіб і компаній, причетних до будівництва російського газопроводу «Північний потік-2».

Як зазначається у листі, 19 травня Державний департамент США подав звіт до Конгресу відповідно до Закону про захист енергетичної безпеки Європи (PEESA), який викликав занепокоєння рішенням «відмовитись від застосування санкцій проти Nord Stream 2 AG, його генерального директора Маттіаса Варніга та топ-менеджерів Nord Stream 2 AG».

«Це неправильний сигнал, надісланий у той час, коли Україна зіткнулася з масштабним військовим скупченням на своєму кордоні, а миротворчий процес з метою припинення окупації Криму та припинення війни на Донбасі зупинився», – повідомляється у зверненні.

Позиція Оператора ГТС України щодо «Північного потоку-2» залишається незмінною. Ми згодні з президентом США Джо Байденом, що цей проект є «поганою угодою» для Європи. Він становить явну та актуальну небезпеку для України, і його завершення не можна допустити.

Проект «Північний потік-2» широко засуджується в ЄС, Європарламент неодноразово голосував за вимогу припинити прокладання труб. Конгрес США запровадив декілька раундів санкцій проти цього диверсійного трубопроводу. Санкції спонукали кілька великих компаній вийти з проекту і вони залишаються найефективнішим механізмом протидії «Північному потоку-2».

«Північний потік-2» залишається основною геостратегічною загрозою для України та Європи. Ми закликаємо зацікавлені сторони у Вашингтоні, Берліні та Брюсселі, маючи повноваження та відповідальність, застосувати всі засоби, необхідні для зупинки цього проекту», – закликали підписанти в листі.

Список підписантів, опублікований на сайті Kyiv Post.