Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
україна-румунія
ОГТСУ вітає рішення румунського оператора ГТС про початок розподілу потужностей на аукціонах в точці з’єднання з Україною

2 квітня – Оператор ГТС України вітає наших румунських колег з початком застосування провідної практики європейських операторів ГТС – розподілу потужностей у формі аукціонів. З 1 квітня Оператор газотранспортної системи Румунії SNTGN Transgaz SA розпочав продаж потужності на точці міждержавного з’єднання з Україною Орлівка/Ісакча-1 на аукціонній платформі RBP.

«ОГТСУ постійно та системно працює з усіма своїми колегами для того, щоб на кожному кордоні з Україною подібні практики стали реальністю та сприяли подальшій інтеграції українського та сусідніми ринками. Раді, що до Польщі, Угорщини зараз доєдналися і румунські колеги з такою пропозицією. У цьому випадку це ще один крок до полегшення використання Трансбалканського газового коридору. Сподіваємося, що наші словацькі колеги підтримають тенденцію впровадження аукціонів ще до кінця 2021 року», – коментує директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями Ольга Бєлькова.

Також Ольга Бєлькова висловила сподівання на підписання угод про взаємодію по інших точках з’єднання між Україною та Румунією.

Розподіл потужностей на аукціонах є прозорим механізмом продажу послуг з транспортування природного газу, що визначено Третім Енергетичним Пакетом Європейського Союзу. З 1 жовтня 2020 року Оператор ГТС України, як і всі країни ЄС, здійснює розподіл потужності по всіх точках міждержавного з’єднання виключно шляхом проведення аукціонів.

Ознайомитись з інформацією щодо виставлених потужностей румунським оператором ГТС SNTGN Transgaz SA можна на аукціонній платформі RBP за посиланням https://ipnew.rbp.eu/RBP.eu/#capacityauctions.