Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Україна-Словаччина
ОГТСУ вітає словацького оператора Eustream з ювілеєм: 50 років транзиту – 50 років співпраці

Оператор ГТС України вітає наших словацьких колег і партнерів – оператора Eustream – з 50-річчям успішного виконання зобов’язань з міжнародного транспортування газу.

Вже півстоліття розвинена словацько-українська газотранспортна інфраструктура, інтегрована в європейський ринок, є важливим енергетичним містком між Сходом і Заходом. Із 1972 року понад 3 трильйони кубометрів газу було транспортовано словацьким газовим коридором з території України до країн ЄС. Українсько-словацький маршрут із транзитною потужністю 109 млрд куб. м на рік історично був ключовим і залишається найбільш надійним напрямком.

Компанія Eustream вже не раз підставляла своє «дружнє плече» у кризових для України ситуаціях. Зокрема в 2014 році запуск газового реверсу зі Словаччини став переломним моментом на шляху до української енергонезалежності.

У 2022 році ми з нашими партнерами домовилися про збільшення гарантованих потужностей для імпорту газу в Україну на 15 млн кубометрів – до 42 млн кубометрів на добу. Наразі цей крок двох операторів ГТС покликаний допомогти нашій Державі пережити прийдешній опалювальний період і забезпечити нашу енергетичну стабільність.

Також Eustream і ОГТСУ працюють над спільним декарбонізованим майбутнім. Злагоджена співпраця у сфері декарбонізації газів підвищить енергетичну безпеку регіону та сприятиме оперативному заміщенню частки російського газу в країнах ЄС.

«Ми разом із Eustream і раніше, і зараз разом обговорюємо та долаємо виклики сьогодення – геополітичні зміни на ринку газу в ЄС і необхідність посилення безпеки постачання газу до Центральноєвропейського регіону. Особлива увага приділяється і можливостям майбутнього – як використати газотранспортну інфраструктуру для транспортування декарбонізованих газів (біометан і водень). У нас чимало роботи попереду», – додає до привітань директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Ольга Бєлькова.

Співпраця ОГТСУ з Eustream виходить далеко за межі виключно технічних питань. Eustream був одним з перших операторів ГТС, який надав технічну підтримку Україні та значну гуманітарну допомогу, коли у 2022 році почалося повномасштабне вторгнення.

Оператор ГТС України дякує компанії Eustream за роки співпраці в минулому, підтримку сьогодні та сподіваємося на реалізацію проектів у майбутньому. Бажаємо успіхів і процвітання.