Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20231116 Modernization (site)
ОГТСУ за підтримки USAID впроваджує мобільне обслуговування обладнання об’єктів газотранспортної системи

В умовах воєнного часу Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) продовжує працювати над підвищенням надійності та ефективності роботи ГТС. Одним із пріоритетних напрямків цієї роботи є впровадження мобільного технічного обслуговування (ТОРО) обладнання об’єктів газотранспортної системи.

Після успішного запуску пілотного проєкту на декількох лінійно-виробничих управліннях магістральних газопроводів (ЛВУМГ) стало зрозумілим, що мобільні бригади ТОРО працюють ефективно та мають багато переваг. Перебудова внутрішніх процесів відповідно до концепції мобільного ТОРО дозволяє ОГТСУ швидко реагувати на надзвичайні ситуації, зменшує залежність від зв’язку з операторами ГРС, оптимізує ресурси та покращує якість обслуговування обладнання ГТС.

З урахуванням успішного досвіду роботи пілотних мобільних бригад, Оператором затверджено план розгортання мобільного ТОРО та вже допущено до самостійної роботи 21 бригаду.
Для того, аби робота мобільних бригад відповідала стандартам європейських операторів ГТС, була автоматизованою та прозорою, ОГТСУ запросило і отримало технічну допомогу від USAID через Проєкт енергетичної безпеки (USAID ПЕБ) для закупівлі мобільного додатку.

Нещодавно підписано угоду на розробку додатку та його інтеграцію із ERP-системою ОГТСУ.

Серед переваг мобільного додатку:

  • наявність оптимальних маршрутів доїзду до закріплених об’єктів;
  • можливість автоматично отримувати завдання (ТОРО-замовлення) та інструкції з їх виконання на мобільний пристрій;
  • можливість фіксувати результати виконання робіт безпосередньо в додатку;
  • автоматичний розрахунок часу, витраченого на виконання робіт, завдяки можливості зчитувати прив’язані до обладнання RFID-мітки;
  • можливість створювати сповіщення про дефект і завантажувати фото- та відео-підтвердження дефектів в додатку;
  • можливість роботи у офлайн режимі та синхронізація із бек-енд системою ОГТСУ для обміну даними при підключенні до мережі.

Вже у 2024 році мобільні бригади використовуватимуть мобільний додаток у своїй роботі як основний інструмент фіксування інформації про технічний стан обладнання. Це дозволить покращити якість технічного обслуговування та ремонтів газової інфраструктури та зменшити кількість аварійних зупинок.

«В умовах повномасштабної війни режим мобільності підтвердив свою стійкість до викликів, адже у разі виникнення позаштатної ситуації мобільні бригади оперативніше усувають її наслідки. Наші бригади, беручи приклад зі Збройних Сил України, тримають енергетичний фронт і забезпечують безпеку газопостачання, а автоматизація їх роботи значно полегшить цю задачу, – зазначив генеральний директор Оператора ГТС Дмитро Липпа. – Дякую USAID за підтримку наших проєктів та внесок у безпеку та надійність роботи української ГТС».