Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
mar-price-ogtsu-01-2020
Оператор ГТС: маржинальна ціна газу в січні відповідала ринковій

14 лютого 2020 року, м.Київ – За підсумками січня 2020 року середньозважена маржинальна ціна, яку Оператор ГТС використовує для здійснення виплат за позитивні небаланси, склала 5791,5 грн (за 1000 куб. м з ПДВ ) та відповідає ринковій ціні, що встановилась за результатами торгів на енергетичній біржі, – 5763,8  грн (за 1000 куб. м з ПДВ).

Положеннями Кодексу ГТС визначено порядок розрахунку Оператором ГТС маржинальних цін: вони повинні відображати реальні витрати на закупівлю природного газу на кожну відповідну добу та враховувати фактичну вартість вчинення балансуючих дій Оператором ГТС.

Виходячи з вищезазначеного, ОГТСУ провів оптимізацію свого портфелю угод на купівлю блакитного палива, чим зміг досягнути зменшення на 20% вартості природного газу, що закуповувався та використовувався для забезпечення балансуючих потреб в січні 2020 року.

Таким чином, фактичні витрати Оператора ГТС на здійснення балансуючих дій на кожну газову добу січня 2020 року були зменшені. Тому, щоб відповідати вимогам законодавства, необхідно було врахувати оновлені обсяги витрат при розрахунку маржинальних цін та відповідно при визначенні остаточної вартості добових небалансів для кожного учасника ринку. В результаті середньозважена маржинальна ціна для оплати Оператором ГТС позитивних небалансів за січень 2020 року була автоматично скоригована з 7277,4 грн на 5791,5 грн (за 1000 куб м з ПДВ).

Необхідно зазначити, що за підсумками роботи в січні 2020 року Оператор ГТС зафіксував значні обсяги небалансів в портфелях учасників ринку. Зокрема, за звітний період загальний розмір негативних небалансів, що допустили замовники послуг транспортування, склав 118 млн куб. м газу. А обсяг позитивних небалансів став рекордним з моменту впровадження добового балансування – понад 280 млн куб. м, що в рази перевищує аналогічний показник за попередні місяці (грудень 2019 – 99 млн куб. м, листопад 2019 – 91 млн куб. м).

В Законі України «Про ринок природного газу» та Кодексі ГТС визначено, що замовники послуг транспортування повинні прогнозувати споживання своїх клієнтів та збалансовувати власні портфоліо з метою мінімізації потреб Оператора ГТС для врегулювання небалансів. На даний момент створено всі необхідні умови та інструменти для того, щоб учасники ринку могли збалансовувати своє портфоліо самостійно.

Тому, ОГТСУ звертається до всіх  учасників ринку з проханням надалі дотримуватись принципів балансування та утримуватись від спекуляцій на маржинальній ціні.

Оператор ГТС планує звернутись до НКРЕКП з вимогою провести перевірку ряду компаній, які підозрюються в штучному створенні позитивних небалансів, а також з пропозиціями щодо внесення змін до методики визначення маржинальної ціни, яка б враховувала біржеві ціни на газ.