Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Vidbir Gazu (Sep)
Оператор ГТС та USAID посилюють співпрацю для зміцнення енергетичної безпеки України 

В умовах російської агресії Оператор ГТС України (ОГТСУ) і USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ) реалізують спільні проєкти, спрямовані на підвищення ефективності роботи української ГТС та забезпечення її стійкості в умовах воєнного часу. 

Серед ініціатив, які вже успішно впроваджуються за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) : 

  1. Впровадження сучасного диспетчерського програмного комплексу для моделювання та оптимізації роботи магістральних газопроводів. Програмний комплекс забезпечить ОГТСУ передовими інструментами онлайн контролю та офлайн моделювання, а також покращить контроль за ГТС, розробку оптимальних режимів транспортування газу, реагування на позаштатні ситуації, а також аналіз сценаріїв у процесі планування розвитку мережі. 
  2. Автоматизація системи управління ремонтами і обслуговуванням обладнання (ТОіР), що допоможе трансформувати та оптимізувати внутрішні процеси ОГТСУ здійснення ремонтів і ТО, підвищити їх ефективність. 
  3. Фінансовий стрес-тест ОГТСУ з метою сталого проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023. 

Окрім цього, сторони працюють над закупівлями критично необхідного для ОГТСУ обладнання в умовах воєнного часу, зокрема, мобільного дата-центру, додаткового серверного обладнання, блочно-модульних автоматичних газорозподільних станцій та ін. 

«Попри війну, за підтримки міжнародних партнерів, Оператор ГТС України продовжує програму планомірного підвищення ефективності своєї виробничої діяльності. Паралельно з підготовкою до опалювального сезону, ми реалізуємо й більш довгострокові проєкти, які дозволять українській ГТС  реагувати на нові виклики. Ключова мета спільних зусиль – це безпека постачання газу українським споживачам,  – зазначив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.Хочу подякувати USAID і Проєкту енергетичної безпеки за потужну підтримку наших проєктів і внесок у безпеку й надійність роботи української ГТС. Суттєва міжнародна підтримка України – це важлива складова нашої спільної перемоги над ворогом». 

За словами Майкла Трейнора, керівника USAID Проєкту енергетичної безпеки України, ефективне партнерство дозволяє швидше розгортати допомогу USAID для забезпечення безпечних поставок газу під час війни. Це також дозволяє продовжувати планувати наперед реконструкцію та реформування українського газового сектору відповідно до принципів конкурентного ринку, що є ключовим для довгострокового розвитку сектору.