Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Павел Станчак
Оператор ГТС України досліджує, чи готова українська ГТС до транспортування водню

ЄС розглядає Україну в якості перспективного виробника та експортера водню, тож Оператор ГТС України реалізує системний підхід до трансформації власної діяльності, майбутньої адаптації інфраструктури та визначення обсягів необхідних інвестицій.

Про це на Українському енергетичному форумі повідомив заступник гендиректора з розвитку та трансформації ОГТСУ Павел Станчак.

З урахуванням міжнародного досвіду Оператор ГТС України реалізовує план заходів щодо водневих технологій, який передбачає:

– дослідження потенціалу ринку водню України та ЄС;
– залучення кращих практик трансформації та підготовки інфраструктури ГТС країн ЄС до транспортування водню з природним газом;
– дослідження готовності української газотранспортної інфраструктури до участі у транспортуванні суміші водню;
– співробітництво з виробниками обладнання щодо толерантності до водню;
– гармонізація підходів до регулювання допустимого вмісту водню в природному газі з країнами-сусідами – Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією, Молдовою;
– налагодження співпраці з операторами газорозподільних систем та Операторам газосховищ Україні;
– реалізацію пілотних проектів з метою залучення технологій, знань та інвестицій у напрям розвитку ГТС майбутнього;
– започаткування партнерства з метою створення індустріальних кластерів в Україні та за її межами.

Як зазначив Павел Станчак, Оператор ГТС України активно співпрацює з міжнародними асоціаціями Clean Hydrogen Alliance, EU Hydrogen Backbone, GIE, GERG, MARCOGAZ та Українською водневою радою, щоб мати змогу «тримати руку на пульсі» в питаннях уніфікації стандартів і вимог до водневої суміші, оновлення регуляторної бази, вивчення можливостей транспортування водню.

«Наразі у країн Європи в контексті водневих технологій є дещо спільне – це відсутність спільного бачення. Підходи, технічна та економічна стратегії транспортування водню магістральними газогонами в межах ЄС мають бути вибудовані синхронно операторами ГТС усіх країн та охопити всі питання в межах життєвого циклу водню – від його видобутку до транспортування і зберігання. Така синхронізація займе певний час, та потребує значного посилення співробітництва в енергетичному секторі між країнами, – зазначив Павло Станчак, заступник генерального директора ОГТСУ. – Сьогодні ми активно працюємо над можливостями транспортування інших відновлюваних газів та визначаємо готовність нашої інфраструктури щодо транспортування водню. Проводимо внутрішнє дослідження можливих кластерів виробництва водню в Україні та створюємо мапу маршрутів його транспортування магістральними газогонами, посилюємо співробітництво з міжнародними профільними асоціаціями та іншими операторами ГТС».

Усі учасники форуму одностайно погодилися в необхідності консолідувати зусилля в процесі розробки Водневої стратегії України.