Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
TSOUA_7_(4K)
Оператор ГТС України готовий транспортувати більше газу до ЄС, але транзит «прикрутив» «Газпром»

ПАТ «Газпром» має можливості для транспортування більших обсягів газу до Європи через ГВС «Суджа» навіть без урахування потужностей з ГВС «Сохранівка». На сьогодні Оператор ГТС України здійснює безперервний транзит в обсягах номінацій, які подає «Газпром», і наполегливо окреслює можливості для збільшення транспортування до країн ЄС. Про це в ефірі 5 каналу повідомила директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова. 

Нагадаємо, що 11 травня 2022 року оператор ГТС російської федерації ПАТ «Газпром» зупинив транспортування газу через ГВС «Сохранівка». Напередодні, 9 травня, фахівцями ОГТСУ був зафіксований несанкціонований відбір транзитного газу з магістрального газопроводу «Союз» в газопроводи на непідконтрольних Україні територіях Луганської та Донецької областей. Внаслідок фактів прямого втручання окупантів у режими роботи української ГТС ОГТСУ був змушений оголосити форс-мажор по точці «Сохранівка». 

«Попри важку лінію політичних відносин наша компанія намагалася до останнього виконувати свої транзитні зобов’язання перед європейськими колегами. Співробітники ОГТСУ працювали в неймовірних умовах тиску на багатьох компресорних станціях. Ми налаштували роботу так, що навіть попри присутність окупантів, якби вони не почали втручатись в процес транзиту, ми б продовжували виконувати свою місію з високо піднятою головою. Ми жодним чином не намагалися зірвати будь-які політичні домовленості. Ми навпаки сприяли тому, щоб виконати свою місію як по відношенню до власних споживачів, так і до споживачів у Європі», – розповіла Ольга Бєлькова. 

Навіть без змін до поточного транзитного договору ГВС «Суджа» може прийняти 77,2 млн куб. м газу на добу. У цілому технічна спроможність ГВС «Суджа» складає 244 млн куб. м газу на добу, що більш ніж достатньо для продовження транспортування законтрактованих обсягів газу. 

Як запевнила директорка ОГТСУ, на сьогодні Європі не загрожує зупинка транзиту з боку України, тому що українська ГТС має достатню кількість додаткових потужностей. 

«Ситуація із Сохранівкою ще раз підтверджує необхідність максимально завантажити українську ГТС через пункти, де ми контролюємо ситуацію, з метою посилити залежність росії від українського маршруту. Ми закликаємо Німеччину для якнайшвидшого розгляду питання щодо обмеження роботи «Північного потоку-1» з огляду на тиск, який чинить росія на Польщу та Болгарію. Європа має здійснити реальні кроки, щоб унеможливити тиск росії на газовому фронті», – наголосила спікерка.