Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
TSOUA_8_(4K)
Оператор ГТС України інформує МЕА про можливість замінити «Північний потік-1»

Україна відіграє важливу роль у забезпеченні енергетичної безпеки в Європі та за її межами. Про це зазначив виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль під час підписання між Україною та МЕА спільної декларації про асоціацію, яка забезпечить основу для тіснішої співпраці у сфері енергетичної безпеки, відновлення та «зеленого» переходу.

Зі свого боку Оператор ГТС України вітає приєднання України до Міжнародного енергетичного агентства. З метою окреслити нагальні проблеми та можливості для зміцнення енергетичної безпеки Європи та України з огляду на загрози з боку РФ гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон і директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Ольга Бєлькова провели розмову з представниками МЕА.

Представники Оператора ГТС України надали інформацію щодо можливості використання українського маршруту транспортування газу до ЄС та його унікальну важливість для України.

Попри очевидну потребу країн ЄС у блакитному паливі «Газпром» не використовує вже заброньовані та навіть сплачені потужності української ГТС: з доступних 109 млн куб. м на добу транспортується менше 42 млн куб. м. Крім того, російська компанія проігнорувала потужності українського маршруту навіть під час планового ремонту «Турецького потоку» та «Північного потоку-1».

«Обговорюючи проблеми постачання газу «Північним потоком-1», Європа не має забувати, що є альтернатива у вигляді української ГТС. ЄС не має постійно виконувати умови країни-агресора в надії, що це змінить ситуацію. Уряди країн ЄС мають не лише право, а й обов’язок перед своїми громадянами аналізувати всі можливості та диктувати свої умови, самостійно обирати маршрут постачання. Крім того, таким чином Європа зможе захистити українського споживача. Адже у випадку залежності від української ГТС росія не знищуватиме умисно нашу інфраструктуру, необхідну передусім для постачання газу населенню України», – повідомив Сергій Макогон.