Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2268
Оператор ГТС України підтримує рішення Регулятора ввести з наступного газового року плату за нейтральність балансування газу

02 жовтня 2020 року, м. Київ – Оператор ГТС України підтримує рішення НКРЕКП щодо повноцінного запровадження плати за нейтральність балансування з наступного газового року 2021/2022.

«Регулятор відтермінував впровадження плати за нейтральність на один рік. Адже для початку необхідно вирішити два комплексних питання – щодо можливості закуповувати газ для балансування ГТС на товарних біржах (законопроект #3176) та щодо впровадження розподільчих рахунків із спеціальним режимом використання (законопроект #3800), який дозволить покращити платіжну дисципліну учасників ринку. Ми очікуємо якнайшвидшого прийняття відповідних законопроектів парламентарями. Ці законодавчі зміни дуже важливі  для сталого функціонування ринку газу України», – зауважила Ольга Бєлькова, директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ОГТСУ.

Разом з тим, увесь газовий рік 2020/2021, ОГТСУ розраховуватиме плату за нейтральність згідно вимог Кодексу ГТС, але це матиме виключно інформативний характер. Відповідно плата не стягуватиметься та не виплачуватиметься.

Також Регулятор постановою № 1779 від 30.09.2020 визнав за ОГТСУ право використовувати потужності газосховищ (закачування та відбір) для покриття виробничо-технологічних втрат та витрат природного газу в газотранспортній системі – на загальних засадах, як і решта клієнтів Оператора газосховищ України відповідно до умов договору зберігання (закачування, відбору) природного газу. Це дасть можливість збалансувати формулу розрахунку плати за нейтральність з урахуванням інтересів усіх учасників ринку.

Водночас, вважаємо рішення про заборону використання потужності газосховищ (закачування та відбір) для фізичного (операційного) балансування газотранспортної системи передчасним та таким, що позбавляє Оператора ГТС дієвого механізму в умовах недостатнього розвитку ринку короткострокових стандартизованих продуктів та відсутності пропозиції від учасників ринку щодо надання послуг балансування Оператору ГТС.

У свою чергу, нейтральність балансування допоможе ОГТСУ як не отримувати фінансову вигоду, так і не зазнавати фінансових втрат унаслідок сплати та отримання плати за добовий небаланс, витрат за вчинення балансуючих дій, пов’язаних зі своєю діяльністю з балансування.