Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Водень
Оператор ГТС України посилює співробітництво для енергетичної трансформації України

Мета ОГТСУ – це сприяння сталій енергетичній трансформації України, можливості якої значно посилюються завдяки наявності розвинутої газотранспортної інфраструктури. Компанія розширює співпрацю з іншими операторами, галузевими асоціаціями, виробниками відновлюваних газів, дослідницькими інститутами, державними органами та іншими зацікавленими сторонами для переходу до «чистої» енергетики в Україні.

ОГТСУ доєднався до українських Біоенергетичної асоціації та Всеукраїнської Водневої ради, а також є членом Європейського Альянсу з Чистого Водню, асоціацій GIE, MARCOGAZ, Європейської групи з досліджень газу GERG. В компанії створена робоча група з декарбонізації, яка вивчає перспективи використання потенціалу української ГТС та природного газу на шляху до вуглецевої нейтральності.

Вже сьогодні українська ГТС технічно здатна транспортувати біометан. Компанія також активно досліджує можливості транспортування магістральними газогонами суміші водню з метаном та чистого водню. Але важливість ГТС для декарбонізації не обмежується відновлюваними газами. На перехідному етапі до повністю безвуглецевої енергетики це й заміщення газом вугілля в енергетиці для швидкого скорочення шкідливих викидів, балансуючі потужності на газу, щоб врегулювати волатильність генерації ВДЕ, CNG в транспортній інфраструктурі та інші напрями.

«Прагматичне та реальне майбутнє – це не відмова від газу і газової інфраструктури, а поступове зменшення використання газу і розширення можливостей існуючої інфраструктури по-новому, – зазначив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон. – Україна має великий потенціал з виробництва відновлюваних газів, і ми вже сьогодні розвиваємо нашу ГТС, щоб він був реалізований».

Україна названа пріоритетним партнером ЄС у реалізації Європейської водневої стратегії та постачанні новітнього енергетичного ресурсу на європейський ринок.  Наразі Уряд України розробляє національну Водневу стратегію.

«Об’єднавши зусилля з потенційними виробниками, споживачами та при необхідній підтримці держави, ми зможемо створити необхідні засади для реалізації «дорожньої карти» переходу до водневої енергетики в Україні. А саме – визначити та опрацювати регуляторні, технічні та організаційні аспекти, необхідні для того, щоб реалізувати водневий потенціал України», – зазначив заступник гендиректора ОГТСУ з розвитку та трансформації Павло Станчак.