Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
GTSOU to H2-Alliance
Оператор ГТС України став членом Європейського альянсу з чистого водню

13 серпня 2020 року, м. Київ – Оператор ГТС України увійшов до новоствореного Європейського альянсу з чистого водню на ряду з іншими західними операторами ГТС.

«Дуже важливо, що Оператор ГТС України починає свою участь у Альянсі разом із сімейством європейських операторів ГТС з самого початку. Це дає змогу вчасно і правильно долучитися до всіх можливостей, зокрема щодо обміну інформацією та налагодження партнерства вздовж всього ланцюга. Ми відчуваємо, що транспортування відновлювальних газів як всередині України, так і транзитом до ЄС, використовуючи потужності Оператора ГТС України, дозволить зробити істотний внесок в реалізацію «Зеленого курсу» ЄС та збереже за Україною статус надійного партнера в питаннях забезпечення енергетичної безпеки всього континенту», – зазначив Сергій Макогон, гендиректор ОГТСУ.

Членство у Альянсі передбачає залучення Оператора ГТС України до ключових стратегічних форумів, круглих столів та інших заходів щодо імплементації Водневої стратегії для кліматично нейтральної Європи за участі найвищих керівників профільних компаній та інституцій. Паралельно з цим, Європейська Комісія відслідковуватиме прогрес роботи Альянсу, склад учасників та дотримання балансу їхніх інтересів.

Зауважимо, що впровадження водневих технологій набуває актуальності у ЄС у зв’язку зі стрімким розвитком відновлювальної енергетики та реалізацією «Зеленої угоди», направленої на перехід до безвуглецевої економіки континенту до 2050 року.

«Попит на водень буде зростати. Воднева економіка, ймовірно, почнеться з локальних індустріальних кластерів, які в подальшому будуть масштабуватися і інтегруватися. Оператор ГТС України враховує це у власній стратегії та вже зараз починає вивчати технологічні, регуляторні та економічні аспекти транспортування відновлювальних газів (водню, біометану та синтетичного метану) магістральними газогонами. Саме з цією місією ми вступаємо в Водневий Альянс, щоб рухатись в майбутнє разом з європейськими колегами-операторами ГТС та реалізовувати пілотні проєкти», – додав Павел Станчак, заступник генерального директора з розвитку та трансформації ОГТСУ.

Нагадаємо, відповідно до чинного контракту між українським Нафтогазом та російським Газпромом, обсяги транспортування природного газу територією України з Росії до європейських країн будуть суттєво зменшуватися впродовж 2020-2025 років, а подальші перспективи – наразі невизначені. В разі реалізації сценарію нульового транзиту після 2025 року в Україні вивільняться значні обсяги потужностей магістральних газопроводів, які можуть бути використані для транспортування відновлювальних газів до споживачів України та країн Європи.

Таким чином, визначення можливості транспортувати та зберігати відновлювальні гази (водень, біометан та синтетичний метан) стає однією з пріоритетних задач для України, яка пропонує себе Європі в якості перспективного та надійного партнера.

Інформаційна довідка

Європейський альянс з чистого водню (European Clean Hydrogen Alliance) утворений Європейською Комісією 8 липня 2020 року задля підтримки розвитку галузі та на виконання прийнятої Водневої стратегії для кліматично нейтральної Європи.

Альянс залучає до членства широке коло стейкхолдерів – представників державних органів, бізнесу та  професійних асоціацій, які зацікавлені у розвитку виробництва водню, його транспортуванні та споживанні.

Разом із Оператором ГТС України, членами Альянсу стали такі європейські оператори ГТС як Enagás S.A. (Іспанія), GAZ-SYSTEM (Польща), GRTgaz (Франція), Nederlandse Gasunie (Нідерладни), Ontrans (Німеччина), Snam (Італія) та інші компанії.