Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
ESG E Biomethane (site)
Оператор ГТС України вітає поступ до активного розвитку виробництва біометану в Україні 

Голова Держенергоефективності Валерій Безус на відкритті засідання, присвяченого розвитку відновлюваних газів повідомив, що Україна виходить на фінішну пряму щодо ухвалення постанови про створення реєстру біометану

Затвердження урядом Порядку функціонування реєстру біометану та механізму надання гарантій походження біометану є одним з ключових кроків на шляху до повноцінного розвитку виробництва цього виду палива в Україні, а також його експорту до Європи. Відповідно до закону та після прийняття відповідної постанови, Держенергоефективності буде вести Реєстр біометану та видавати гарантії і сертифікати походження біометану.

Україна впевнено рухається європейський шляхом, в тому числі в частині інновацій впровадження відновлюваних газів. Інтеграція країни з газовим ринком та з ринком електроенергії ЄС доводять, наскільки успішною і перспективною є така співпраця. На черзі – спільний розвиток ринку газів, які ефективно можуть замінити природний газ. Посилення газового тиску з боку «Газпрому» продемонструвало, що пришвидшене вирішення нормативних та фінансових питань, пов`язаних з функціонуванням ринку відновлюваних газів допоможе у найкоротші терміни посилити енергетичну безпеку Європейського регіону та подолати виклики, які існують сьогодні.

Оператор ГТС України активно підтримує та заохочує розвиток відновлюваних газів в Україні, та у перспективі готовий надавати послуги  із транспортування біометану, зокрема і до Європи. Наша компанія може долучатися до проєктів, які сприятимуть реалізації потенціалу цього виду палива. Україна може експортувати біометан до ЄС через існуючі газопроводи, для цього не потрібні інвестиції в оновлення чи створення додаткової інфраструктури.

«Найкращим подарунком від Європи Україні буде визнання нашого потенціалу виробництва біометану та активна участь у відповідних проєктах. Вже найближчим часом Україна зможе мати безперешкодний доступ до ринків в Європі: взаємний «обмін» та спільна реалізація амбітних планів по декарбонізації є гарантією того, що в майбутньому енергетичну безпеку ЄС та України неможливо буде похитнути», – зазначила Ольга Бєлькова, директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями.