Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
4th SEEGAS Joint Steering Committee Meeting
Оператори ГТС та ПСГ об’єднують зусилля по залученню міжнародних газових трейдерів

Газотранспортна інфраструктура та підземні газові сховища України можуть стати основними стовпами для зміцнення європейської та регіональної енергетичної безпеки вже напередодні наступної зими. Про це під час спільної презентації на засіданні The South-East European Gas (SEEGAS) Initiative заявили директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями ОГТСУ Ольга Бєлькова та т.в.о. генерального директора Укртрансгазу Сергій Перелома.

«Українська газотранспортна система вже регулюється європейськими правилами газового ринку та є основою для розвитку конкурентного, прозорого та недискримінаційного внутрішнього ринку газу. Ми можемо зробити свій внесок у регіональну безпеку постачання шляхом транспортування газу на короткі відстані між країнами ЦСЄ, інтеграції у галузь відновлюваних газів, надання доступу до газових сховищ. Наші спільні зусилля з Оператором ПСГ направлені на залучення міжнародних трейдерів – це конструктивна відповідь деструктивній війні росії проти України», – окреслила перспективи пані Бєлькова.

Як зазначила спікерка, для подальшого зміцнення енергетичної безпеки регіону Центрально-Східної Європи перед Україною та партнерами з Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії, Молдови стоїть завдання посилити співпрацю з такими країнами як Литва, Туреччина, Греція та навіть трансатлантичними партнерами.

Т.в.о. гендиректора Укртрансгазу Сергій Перелома підкреслив: «Система українських ПСГ є найпотужнішою в Європі  та може прийняти на зберігання понад 10 млрд кубічних метрів газу з ЄС. Новий Регламент про зберігання газу країнами ЄС передбачає заповнення газосховищ на 80% цього року та на 90% – наступного. Україна є членом Energy Community та, відповідно, може стати повноправним учасником процесу по створенню страхового запасу газу для ЄС. З цією метою Укртрансгаз має спочатку пройти сертифікацію як оператор газосховищ. І процес підготовки вже розпочато».

Укртрансгаз вже сьогодні має контракти із понад сотнею іноземних замовників послуг зберігання газу із 28 країн світу. Серед них і всі країни-учасниці ініціативи SEEGAS, які під час зустрічі підтвердили свою зацікавленість у подальшому розширенні партнерства.

Директорка ОГТСУ також поінформувала про зацікавленість українських трейдерів в отриманні доступу до об’єктів СПГ. Тому для транспортування газу з литовського плавучого LNG-терміналу в Клайпеді до України та транспортування газу з польського LNG-терміналу в Свіноуйсьце варто збільшити гарантовані потужності на довгостроковій основі.

Крім того, спостерігається значний інтерес до потенційних поставок газу з Греції та Туреччини Трансбалканським трубопроводом. Для використання цього маршруту вкрай важливо, щоб болгарські та турецькі оператори підписали Угоду про взаємоз’єднання. Необхідно забезпечити можливість транспортування природного газу з Півдня на Північ у пунктах взаємоз’єднання між Туреччиною та Болгарією, Болгарією та Румунією, Україною та Румунією, Україною та Румунією, а також Молдовою та Україною. З огляду на це спікерка сподівається, що законодавчі обмеження щодо забезпечення віртуального реверсу між молдовською та українською точками взаємоз’єднання будуть незабаром вирішені.

Ольга Бєлькова підкреслила, що зі свого боку Оператор ГТС України виконав «домашнє завдання» щодо збільшення потужностей на Трансбалканському маршруті в точці з’єднання з Молдовою «Гребеники». З 1 серпня потужності будуть збільшені до 6,12 млн куб. м на добу, а до кінця серпня 2022 року – до 20 млн куб. м на добу.

«Україна – це не проблема, а рішення для стабілізації ринку Європи. Проте зараз наше спільне завдання – зберегти газотранспортну інфраструктуру України від знищення російськими окупантами. Для цього досі зроблено недостатньо, адже газ до ЄС досі постачається через «Північний потік-1» попри тиск і шантаж з боку росії. Щоб вберегти ГТС від руйнувань і таким чином врятувати Україну від гуманітарної катастрофи ми закликаємо скасувати виключення із законодавства ФРН, надані «Північному потоку-1», та зупинити російський газопровід. За роки роботи ми довели надійність як компанії, яка виконує свої зобов’язання попри будь-які обставини», – звернулась до міжнародних партнерів Ольга Бєлькова.

Презентація Оператора ГТС України