Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Infographics-Trans-Balkan-Pipeline_ua_2
Оператори ГТС України та Румунії підписали міжоператорську угоду та розблокували трансбалканський газовий коридор

18 грудня 2019 року, м. Київ – ТОВ «Оператор ГТС України» та румунський оператор TRANSGAZ підписали міжоператорську технічну угоду (interconnection agreement) про взаємодію відповідно до європейських правил з 1 січня 2020 року. Переговори за посередництва Єврокомісії тривали понад три роки, до них також були долучені оператори Болгарії, Греції та Молдови.

Це означає, що у всіх постачальників з’явилась можливість вільно транспортувати блакитне паливо новим маршрутом постачання – з Південної Європи та Туреччини – через Болгарію і Румунію  – в Україну та далі у Молдову. Тобто з 1 січня в міждержавній точці «Ісакча1-Орловка1» буде доступною потужність по маршруту Україна-Румунія в розмірі 17,8 млн куб. м на добу, а також в зворотному напрямку – 15,8 млн куб.м на добу.

«Це рішення є історичним та надзвичайно важливим, адже дозволяє створити додатковий маршрут для імпорту газу в Україну, в першу чергу, для забезпечення газом споживачів Молдови та прикордонних споживачів України в Одеській області. Це дасть можливість безперебійно пройти зиму, навіть за умови ймовірного припинення транзиту газу з РФ», – прокоментував Сергій Макогон, генеральний директор новоствореного «Оператора ГТС України».

Під час зустрічі у місті Брюссель 12 грудня 2019 року оператори ГТС України, Молдови, Румунії та Болгарії принципово погодили текст угод щодо забезпечення реверсу трансбалканським газопроводом, а саме по «Транзиту-1» в напрямку Болгарія-Румунія-Україна-Молдова.

Зазначимо, що підписана раніше угода між операторами ГТС України та Румунії не дозволяла транспортувати природний газ у реверсному напрямку, а також не забезпечувала європейські правила взаємодії, оскільки така можливість була заблокована чинним транзитним контрактом між НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Газпром». По закінченні цього контракту з 01 січня 2020 року така умова буде нівельована і оператор ГТС України зможе співпрацювати з оператором ГТС Румунії за європейськими правилами.

Більше того, така угода створює для Молдови додаткову технічну можливість альтернативно імпортувати газ для власних потреб з Туреччини та Греції у випадку, якщо «Газпром» зупинить транзит в Європу через територію України.

Вже найближчими днями відбудуться перші аукціони на бронювання потужностей на міждержавній точці «Ісакча1-Орловка1».