Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Budapest LNG Summit 1 (site)
«Переорієнтація української газової інфраструктури зі Сходу – на Захід»: на Budapest LNG Summit обговорили зміни останніх десятирічь

За останні десятиріччя Україна зробила свій вибір на користь ЄС. Оператор ГТС України не став виключенням – компанія активно інтегрувалася в європейський ринок газу і вела системну роботу над збільшенням потужностей із операторами ГТС країн-партнерів (Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою) вже багато років.

Про це у відповідь на запитання розповіла директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями ОГТСУ Ольга Бєлькова на Budapest LNG Summit.

«В Україні відбулася переорієнтація пріоритетів використання газової інфраструктури зі Сходу – на Захід. Ми постійно зміцнюємо співпрацю із Заходом. Ми зацікавлені в диверсифікації джерел постачання газу та збереженні ресурсу країн ЄС в українських підземних сховищах і LNG – один із найбільш очевидних напрямків для заміщення російського газу в Європі. Своєю чергою використання української газової інфраструктури може стати в нагоді для збереження ресурсу від моменту ввезення в Європу до моменту використання споживачами», – зазначила пані Бєлькова.

Серед короткострокових планів директорка ОГТСУ також окреслила конкретні напрямки для посилення подальшої співпраці з Польщею, Словаччиною, Румунією, Молдовою та Угорщиною. І на сьогодні вже йдеться не лише про оптимізацію системи відповідно до поточних обсягів та напрямків транспортування природного газу, а і її підготовку до транспортування декарбонізованих газів, зокрема біометану та водню.

Та поки виробництво відновлюваних газів не досягне необхідних обсягів, природний газ залишатиметься перехідним паливом, здатним замістити менш екологічне вугілля. Подібні тенденції, як зауважила Ольга Бєлькова, спостерігаються в усіх країнах Центральної та Східної Європи. На її думку, лише спільні заходи з перешкоджання монополізму, а також дослідження використання ГТС для декарбонізованих газів, поєднання потенціалів наявної інфраструктури сприятимуть енергобезпеці регіону з оптимальними витратами на забезпечення себе енергією.