Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20231109 Lyppa Romania 2 (site)
Переосмислення Трансбалканського коридору: проєкт, вартий уваги міжнародного ринку газу

7 листопада генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа взяв участь в 6-й Румунській міжнародній газовій конференції, яку щороку організовує Федерація роботодавців нафтогазової галузі Румунії за підтримки Міністерства економіки країни.

Генеральний директор ОГТСУ виступив в дискусійній панелі «Потенціал виробництва природного газу та його роль в енергетичному переході й подоланні майбутніх викликів». Дмитро Липпа представив бачення Оператора щодо ключової ролі, яку ГТС України може в майбутньому відіграти в контексті розвитку водневої та біометанової енергетики та транспортування зелених енергоресурсів до країн ЄС.

«Разом з операторами Словаччини, Чехії та Німеччини ми працюємо над створенням Центральноєвропейського водневого коридору, що дозволить транспортувати до 5 мільйонів тонн водню до ЄС щорічно. Ще до початку повномасштабної війни в Україні працювало понад 60 заводів з виготовлення біогазу, а вже цього року було укладено перший договір про підключення одного з заводів з виробництва біометану до мережі», – зазначив Дмитро Липпа.

Особлива увага під час виступу була приділена переосмисленню ролі Трансбалканського газового коридору. «Ми переконані, що цей коридор здатен поєднати грецькі та турецькі СПГ-термінали, підземні сховища газу на заході України та споживачів у Центрально-Східній Європі. Ми вважаємо, що в поєднанні зі значним збільшенням Румунією видобутку природного газу та розвитком інфраструктури СПГ-терміналів, це означає, що цей проєкт вартий великої уваги», – підсумував генеральний директор ОГТСУ.

Цьогоріч Румунська міжнародна газова конференція була присвячена питанням безпеки постачань та ролі нових технологій у забезпеченні сталого енергетичного переходу. Під час конференції було обговорено стратегію та політику енергетичного переходу, роль в ньому природного газу, водню та нових технологій, а також поточні законодавчі виклики для енергетичного сектору.