Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
12_11 Fin Україна Словаччина
Прем’єр-міністри України та Словаччини обговорили можливості збільшення поставок газу в Україну

Сьогодні, 12 листопада, в Ужгороді Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та представники української делегації, у складі якої був Генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон, зустрілися з Прем’єр-міністром Словацької Республіки Едуардом Геґером.

READ IN ENGLISH

Співпраця України та Словаччини у сфері енергетики та енергетичної безпеки має стратегічний характер. Під час зустрічі сторони підтвердили спільну зацікавленість у поглибленні співпраці у сфері транспортування та транзиту нафти та природного газу, інтеграції України до європейського ринку електроенергії та природного газу, включаючи синхронізацію електричної мережі України з ENTSO-E та газової системи України з ENTSO-G.

Прем’єр-міністри також обговорили можливості збільшення поставок природного газу в Україну через територію Словацької Республіки та взяли до уваги, що це може відбутися лише у відповідності до домовленостей операторів газотранспортних систем обох країн.

Зі свого боку ОГТСУ зацікавлений в посиленні стратегічного співробітництва із Словаччиною у сфері енергетичної безпеки та розширення можливостей транскордонної торгівлі природним газом.  Ми прагнемо розвивати подальше партнерство і впевнені, що й надалі маємо максимально використовувати транзитний потенціал: потужну, надійну газотранспортну інфраструктуру обох країн та одні з найбільших в Європі газових сховищ в Україні.

«Українсько-словацький газовий коридор є зручним та надійним інструментом і може забезпечити транспортування значних обсягів природного газу до країн ЄС. Нагадаю, що майже 70% транзиту газу останні роки припадало саме на Словаччину, імпорт в Україну складав 65%. ОГТСУ зацікавлений у використанні всіх інструментів, які працюють на європейських ринках газу, ми підтримуємо принцип європейської енергетичної солідарності та подальшої інтеграції ринків природного газу», – зазначив Сергій Макогон.