Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
15_12 Зеленський
Продовження транзитного контракту – гарантія безпеки України та Європи

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з новим федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом, а також президентом Франції Емманюелем Макроном. Перемовини відбулись на полях саміту «Східного партнерства» у Брюсселі.

Говорили, зокрема, про енергетичну безпеку і можливості посилення співпраці у сфері енергетики. Володимир Зеленський зазначив, що Україна розраховує на підтримку німецької сторони в питанні збереження транзиту газу територією України після 2024 року.

Оператор ГТС України неодноразово підкреслював, що найкращою гарантією енергетичної безпеки як України, так і Європи, є продовження транзитного контракту територією України. Такої думки дотримуються і високопосадовці США та ЄС, які неодноразово заявляли, що Україна має залишитися транзитною країною.

Як раніше зазначав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, ідеальним терміном для України є продовження контракту на 15 років.

У свою чергу, генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон підкреслив, що компанія готова вже зараз продовжити контракт на транзит. Це стане запорукою мінімізації можливих ризиків енергетичної безпеки всієї Європи.

«Нашим партнерам в ЄС необхідно врахувати очевидні переваги української ГТС і зважати на перспективу гарантованого, незаполітизованого, стабільного транспортування газу до країн Європи. Наша система повністю відповідає усім вимогам європейського законодавства, це надійна та перевірена часом інфраструктура з унікальними резервними потужностями, яка на сьогодні є найкращою запорукою безпечного транзиту», – зазначив Сергій Макогон.