Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Carbon-free
Природний газ має величезний потенціал як перехідне паливо на шляху до безвуглецевої енергетики

19 січня 2021 року, м. Київ – Про це повідомила Ольга Бєлькова, директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ОГТСУ, на засіданні міжвідомчої робочої групи з питань координації подолання наслідків зміни клімату в рамках ініціативи Європейської Комісії  «Європейський зелений курс».

На заході урядовці, депутати Верховної Ради України, громадські організації та експерти обговорювали роль та перспективи України в межах Зеленого курсу щодо суттєвого зменшення викидів парникових газів, зменшення забруднення повітря, озеленення міст, заліснення територій та інших заходів для подолання наслідків зміни клімату.

«Оператор ГТС України підтримує намагання Уряду знайти унікальне місце України в межах Зеленого курсу ЄС. Ми особливо просимо сфокусувати увагу держави на величезному потенціалі використання природного газу як перехідного палива. А також на унікальній перевазі України та української ГТС для покращення кліматичних показників завдяки існуючій газовій інфраструктурі як в Європі, так і в нашій державі, – підкреслила Ольга Бєлькова. – Ми вважаємо, що в межах Зеленого курсу ми маємо обрати ті заходи, які вже сьогодні, окрім позитивного впливу на екологію,  забезпечать  економічну підтримку бюджету України».

В Операторі ГТС України працює робоча група з декарбонізації, яка вивчає перспективи використання потенціалу української ГТС та природного газу на шляху до вуглецевої нейтральності. Компанія досліджує можливості  газової інфраструктури в межах зеленого енергетичного переходу, в тому числі транспортування відновлюваних газів, розвитку транспорту на метані, використання газу як перехідного палива та в межах інтеграції енергетичних систем.

«Впровадження Європейського зеленого курсу має широкі перспективи для більш ефективної роботи багатьох секторів економіки, включаючи енергетику, транспорт, енергоефективність, ресурсоефективне будівництво, реконструкцію будівель, теплопостачання тощо, – зазначив  Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. – Наша держава має потенціал у виробництві чистої енергії та визначена одним з потенціальних партнерів ЄС щодо виробництва та постачання у водневій стратегії ЄС. Тому ми налаштовані на розвиток водневих технологій та створення водневої екосистеми. Це один з найважливіших напрямків у перемовинах з ЄС».

За його словами, це та перспектива, в якій наша держава має надзвичайно високий потенціал. Тому  важливо не втратити цю можливість. Також пан Шмигаль додав, що в умовах зеленого енергетичного переходу комплексному реформуванню підлягає державна вугільна галузь, яка займає значне місце у структурі генерації електроенергії та тепла в Україні. Ще одним важливим завданням є балансування зеленої генерації, чия частка в енергетичному балансі країни зросла за останні роки.

Нагадаємо, що в грудні 2019 року Європейська комісія прийняла Зелений курс, який є дорожньою картою заходів та визначає політику ЄС в таких сферах як клімат, енергетика, біорізноманіття, промислова політика, торгівля тощо. Основа мета Європейського зеленого курсу – сталий зелений перехід до кліматично нетральної Європи до 2050 року. У грудні 2020 року Європейська комісія, Європейський парламент та Рада Європейського Союзу підписали спільну декларацію щодо реалізації законодавчих пріоритетів на 2021 рік, першим з яких є реалізація Європейського зеленого курсу.