Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон
Разом Україна та Польща здатні похитнути монопольне становище «Газпрому», — Сергій Макогон

В України та Польщі існує декілька варіантів використання газотранспортних систем обох країн, які можуть похитнути домінуюче становище «Газпрому» на газовому ринку Європи, особливо в Східній Європі. Про це в ефірі Радіо НВ заявив гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

Одна з можливостей українсько-польської співпраці полягає у зберіганні газу з LNG-терміналу на березі Балтійського моря (м. Свіноуйсьце) в українських ПСГ. Це може допомогти Польщі балансувати їхню енергосистему в моменти пікових навантажень. Проте існують і інші варіанти.

«Польща будує не лише LNG-термінал, а ще й так звану Балтійську трубу, що поєднує Польщу з родовищами газу в Північному морі. Крім того, вже збудований інтерконектор з Балтійськими країнами і можна отримувати газ з LNG-терміналу у Клайпеді. Також збудований інтерконектор зі Словаччиною. Тому є велика кількість різних варіантів співпраці між нашими країнами», — зазначив Макогон.

Як пояснив керівник ОГТСУ, наразі потрібно зробити реконструкцію компресорної станції та добудувати не дуже великий газогін у Польщі, щоб технічно можна було постачати газ з півночі Польщі на південь до кордону з Україною.

На думку Сергія Макогона, можливість Польщі отримувати газ із Норвегії, США, Катару та інших країн сприятиме встановленню справжньої ринкової ціни на блакитне паливо в Європі.

«Це вже довів досвід Балтійських країн. Коли вони побудували свій LNG-термінал у Клайпеді, «Газпром» був змушений значно зменшити ціну на газ», — нагадав керівник ОГТСУ.

За його словами, проект такої співпраці між Польщею та Україною не потребує великих коштів, а лише політичної волі обох країн і така на сьогодні існує.

Повний запис ефіру на Радіо НВ додається: