Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Структура доходів ОГТСУ 2020-2
Результати фінансової звітності Оператора ГТС України за 2020 рік

30 квітня 2021 року – На виконання ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Оператор ГТС України як суб’єкт природних монополій на загальнодержавному ринку газу оприлюднює річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці.

Ключові фінансові показники ОГТСУ в періоді, млрд грн:

  • Чистий прибуток – 20,4
  • Дохід від діяльності на міжнародних ринках – 47,5
  • Дохід від діяльності на внутрішньому ринку – 10,1
  • Операційні витрати – 34,6
  • Сплачені податки за результатами року – 14,9
  • EBITDA – 29,7

Специфікою фінансової діяльності Оператора ГТС України є направленість на міжнародні ринки. У 2020 році 83% доходу компанії від основної діяльності отримані в результаті міжнародних операцій, 17% припадає на внутрішній ринок. Компанія, наразі, майже не заробляє на внутрішньому споживачеві: вартість транспортування у кінцевій ціні на газ складає лише 23 копійки/куб. м (без ПДВ) або близько 3%.

Позитивною новацією 2020 року, що додала до фінансового результату компанії 0,7 млрд грн, стало впровадження нової послуги short-haul, яка дозволяє клієнтам замовляти транспортування газу між країнами Європи через Україну з можливістю зберігання газу в українських сховищах за дисконтованою ціною. Це стало можливим завдяки швидким та успішним перемовинам Оператора з операторами ГТС суміжних країн щодо впровадження європейських правил на кордонах.

Операційні витрати компанії в 2020 році склали 34,6 млрд грн, з них майже третина – це закупівля газу для виробничо-технічних витрат та балансування. На жаль, Оператор ГТС ще вимушений витрачати значні кошти на балансування, хоча згідно з європейськими правилами це обов’язок самих замовників послуг транспортування, а Оператор здійснює лише остаточне балансування. Інші витрати включають витрати на ремонт та обслуговування згідно Плану розвитку ГТС, затвердженому НКРЕКП, адміністративні витрати, витрати на персонал і відповідні соціальні нарахування, забезпечення під судові позови та інші забезпечення (у тому числі 1,7 млрд боргів за утворені негативні небаланси учасниками ринку в 2020 році).

«Незалежні аудитори дали позитивний висновок щодо фінансових результатів та балансу ОГТСУ, – прокоментував фінансовий директор Юрій Кулик. – Високі фінансові показники у 2020 році – це в тому числі й результат трансформації, яка наразі відбувається у компанії. Так, у межах фінансового напрямку ми зосередили зусилля на забезпеченні прозорості діяльності відповідно до міжнародних стандартів, сталої платоспроможності та підвищенні ліквідності. І нам це вдалося. Тим не менш, змушений констатувати, що виклик високої дебіторської заборгованості за послуги балансування для управління ліквідністю залишається нагальним і в 2021 році: у I кварталі дебіторська заборгованість облгазів досягла майже половини від річного прибутку компанії».

У звітному періоді на фінансові результати компанії позитивно вплинуло посилення інтеграції з європейськими ринками. Так, у 2020 році завдяки укладанню міжоператорських угод з країнами-сусідами, впровадженню реверсу на польському, словацькому та угорському маршрутах, створенню віртуальних точок з’єднання з Польщею та Угорщиною, розподілу потужностей через аукціони та впровадженню нових сервісів і послуг для клієнтів обсяг замовлень на транспортування газу з країн Європи у середньому збільшився майже на 28%.

За підсумками 2020 року Оператор ГТС України перерахував до Державного бюджету 14,9 млрд грн податків. Це забезпечило компанії восьме місце у рейтингу найбільших платників податків в Україні.

«Минулого року ми сконцентрувалися на двох ключових напрямах – розвитку міжнародного співробітництва та підвищенні прозорості й результативності операційної діяльності. Отриманий фінансовий результат підтвердив ефективність обраної стратегії розвитку та використання української ГТС, – зазначив генеральний директор компанії Сергій Макогон. – У 2021 році згідно з затвердженим Планом модернізації ГТС передбачається збільшення обсягів інвестицій в модернізацію газотранспортної системи – капітальне будівництво, ремонти, діагностування – до понад 10 млрд грн, що стане рекордом за останні 10 років. Ключова мета – оптимізація та модернізація ГТС для забезпечення економічно обґрунтованого тарифу українським споживачам та клієнтам компанії після завершення поточного контракту з Газпромом наприкінці 2024 року. А також підвищення конкурентоздатності української ГТС та, відтак, фінансової надійності та стабільності економічного внеску до державного бюджету».

Нагадаємо, що 2020 рік був першим роком діяльності Оператора ГТС України та початком сталої трансформації компанії з фокусом на ефективність. Минулого року компанія реалізувала низку стратегічних ініціатив, спрямованих на оптимізацію, збільшення результативності і прозорості всіх функцій. Так, за результатами року ОГТСУ був визнаний лідером з ефективності закупівель на торгівельному майданчику Prozorro та увійшов до рейтингу кращих роботодавців за версією видання Forbes.Україна у співпраці з порталом Work.ua, зайнявши друге місце серед енергетичних компаній та серед підприємств державного сектору економіки. Трансформація в межах стратегії розвитку компанії буде продовжена у 2021 році.

На час публікації фінансова звітність ще не затверджена Загальними зборами Товариства.

Фінансова звітність за рік, що закінчився 31 грудня 2020 року, доступна за посиланнями – українською та англійською мовами.