Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Бєлькова UGIC1
Роль природного газу в енергетичному переході є визначальною, – Ольга Бєлькова

Ольга Бєлькова, директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України стала учасником «Українського газового інвестиційного конгресу» (Ukraine Gas Investment Congress), ініційованого НАК «Нафтогаз України», що відбувся у Києві 20-21 жовтня 2021 року.

На шляху до кліматичної нейтральності, якої розвинені країни планують досягнути до 2050 року, необхідно пройти важливі етапи трансформації енергетичного ринку. Для цього знадобляться сучасний менеджмент, значні інвестиції, залучення професійних бізнесів, а також врахування позицій та потреб різних країн Європи. Про це говорили європейські та українські експерти в рамках дискусійної панелі «Мислити далі завтрашнього дня: енергетичний перехід».

Учасники дискусії зазначили, що Єврокомісія готує рішення, яким планується виокремити природний газ, як перехідне паливо в процесі декарбонізації.

«Ми маємо бути свідомими та відповідальними навіть у своїх мріях: перехід на відновлювані джерела енергії це довгострокова перспектива. Протягом наступних 10-20 років саме природний газ відіграватиме ключову роль як «перехідне паливо». Україна не спостерігач і не об`єкт цього процесу, а активний гравець: нам є що запропонувати ЄС, але ми також знаємо і дбаємо про власні потреби. І для нас, і для багатьох країн, природний газ є найкоротшим шляхом до декарбонізації. А газова інфраструктура – йдеться про транспортування водню та біометану – відіграватиме важливу роль на всіх етапах «зеленого переходу», – зазначила Ольга Бєлькова під час виступу.

У власній стратегії Оператор ГТС враховує потенціал розвитку водню та активно вивчає цей інноваційний напрямок. Про це під час форуму розповів Павел Станчак, заступник генерального директора з розвитку та трансформації Оператора ГТС України.

«Ми співпрацюємо з іншими європейськими операторами ГТС, вивчаємо всі технологічні, регуляторні та економічні аспекти транспортування водню, що важливо для поступового переходу до безвуглецевої енергетики», – зазначив він.

«Український газовий інвестиційний конгрес» цього року об’єднав міністрів, інвесторів, представників транснаціонального й українського бізнесу, провідних міжнародних інститутів та експертів у галузі енергетики.