Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Gazterm 2022
Сергій Макогон на Gazterm: європейські споживачі стали заручниками росії

Генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон закликав країни Європи зупинити шантаж і маніпуляції росії на газовому ринку та запровадити ембарго на російські енергоносії з метою перекрити потік коштів за імпорт російських ресурсів, який країна-агресор спрямовує на ведення війни проти України. З такою промовою керівник ОГТСУ виступив на відкритті конференції Gazterm у Польщі.

«Коли в 2015 році розпочалося активне будівництво «Турецького потоку» та «Північного потоку-2», українська сторона застерігала, що це призведе до монополізації ринку газу. В ЄС тоді казали, що це «диверсифікація газових маршрутів». Ми попереджали, що обхідні потоки стануть енергетичною зброєю кремля. В ЄС запевняли, що «це тільки бізнес». Сьогодні завдяки цьому «бізнесу» росія щодня отримує мільярди, які витрачає на фінансування війни в Україні. А європейські споживачі поза їхньою волею стали одночасно спонсорами війни та заручниками країни-агресора», – заявив Сергій Макогон.

Керівник ОГТСУ окреслив механізми для зупинки фінансових надходжень до бюджету РФ, зокрема через escrow account. А також зазначив, що на час війни перенаправлення обсягів газу, які транспортуються через «Північний потік-1», на український маршрут суттєво послабить позиції росії, підвищить залежність «Газпрому» від української ГТС і сприятиме збереженню газотранспортної інфраструктури від масштабних пошкоджень.

Також, щоб розширити можливості країн ЄС та обмежити можливості Росії впливати на енергетичні ринки Сергій Макогон звернув увагу на необхідність консолідовано:

  • ввести обмеження на російський СПГ,
  • ухвалити остаточні інвестиційні рішення у 2022 році щодо критичних заходів для усунення вузьких місць європейських потоків газу, включно з інтерконектором Франція-Іспанія та маршрутів до Німеччини,
  • розширити існуючі потоки трубопроводів до Європи, включаючи Норвегію, Алжир, Лівію, Азербайджан та ширший Каспійський регіон,
  • встановити плавучі установки для зберігання та регазифікації, щоб забезпечити додаткове постачання СПГ.

Поза іншим, як приклад маніпуляцій з боку «Газпрому» Сергій Макогон навів недавню ситуацію із зупинкою транзиту російською компанією через точку з’єднання «Сохранівка», коли Оператор ГТС України не допустив відборів газу окупантами із магістрального газогону та запропонував збільшити транзит через ГВС «Суджа».