Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон
Сергій Макогон: Останній кубометр газу з росії має йти через Україну, а не «Північний потік-1»

Однією з пропозицій української сторони до Європи щодо підвищення безпеки постачання природного газу є запровадження санкцій відносно російського газопроводу «Північний потік-1». Транзит газу має відбуватись через територію України. Це збільшило б залежність росії від України. Оператор ГТС України може з легкістю транспортувати більші обсяги газу з огляду на наявність вільних потужностей, – розповів BiznesAlert генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

BiznesAlert.pl: Суттєвий обсяг газу до Європи все ще проходить через Україну. Чи є ризик, що Росія повністю припинить постачання газу через вашу країну?

Сергій Макогон: Ми все ще забезпечуємо близько 20-25% від загальних поставок газу до Європи і попри надскладні обставини ми робимо все можливе, щоб зберегти транзит. Ми віримо, що транзит надає нам певну безпеку. У нас немає альтернативних маршрутів для транспортування всередині країни. Завдяки транзиту ми маємо хоча б якісь теоретичні гарантії, що росіяни не будуть навмисно руйнувати нашу інфраструктуру. У нас дуже гнучка та швидка інфраструктура. Ми абсолютно спроможні транспортувати газ до Європи. На жаль, на точці з’єднання «Сохранівка» довелося оголосити форс-мажор. Причина полягала в тому, що ми зафіксували несанкціоновані відбори газу окупантами з транзитних трубопроводів і перенаправлення його в локальні мережі під контролем російських військ.

Чи можна порівняти цей випадок з постачанням газу до Придністров’я в обхід Молдови?

Це дещо схожа схема. Ця територія (де розташована КС «Новопсков» поблизу ГВС «Сохранівка» – прим. Ред.) була захоплена відразу після початку вторгнення. Проте ми змогли продовжити транзит, оскільки забезпечили роботу трубопроводів у повністю ізольованому автоматизованому режимі. На початку травня ми почали спостерігати певні зміни, про які я згадував. Відповідно до транзитної угоди ми запропонували «Газпрому» здійснювати транспортування через точку «Суджа» без додаткової плати. Це частина нашого транзитного контракту. На жаль, «Газпром» відмовився. Це була велика несподіванка, оскільки ми вже робили аналогічні перенесення обсягів транзиту в жовтні 2020 року, коли трубопровід «Союз» був на технічному обслуговуванні. На той момент проблем не було. Коли «Газпром» каже, що це неможливо, це просто неправда. Лише рік тому це було можливо.

Росія скоротила транзит газу через Україну?

Наразі росіяни навіть не повністю використовують заброньовані потужності через «Суджу». Вони транзитують менше, ніж замовили. Я вважаю, що таким чином вони додатково тиснуть на Європу і водночас збільшують свою маржу через зростання ціни на газ.

Чи є скорочення постачання газу до Болгарії та Польщі частиною цього плану?

Я думаю, що так. Ці дії пов’язані. «Газпром» посилює тиск схемою платежів у рублях. Це повна нісенітниця, що не відповідає умовам договорів. Ціни на газ ростуть, а росіяни продовжують отримувати кошти. Тим часом Європа продовжує обговорювати, як відповісти на цей шантаж. Вона не прийняла жодного радикального рішення попри те, що росія скоротила поставки газу до Болгарії та Польщі. Можливо, вони не найсильніші європейські країни, але заслуговують на солідарність інших. Хтось увірвався до вашого будинку, напав на вашу родину, а йому натомість пропонують угоду. Польща сповнена рішучості протистояти тиску і подає хороший приклад.

Чи демонструє росія Європі, що вона готується створити дефіцит газу на нашому ринку?

Вони демонструють, що буде гірше. Ситуація загострюється. Безпека транзиту через Україну не лише в наших руках. Ракети б’ють по Україні щодня. Якщо інфраструктура буде в безпеці, то і транзит буде безпечний. Однією з наших пропозицій до Європи щодо підвищення безпеки постачання є запровадження санкцій відносно «Північного потоку-1». Газ має транспортуватись через територію України. Це збільшило б залежність росії від України. Ми можемо з легкістю транспортувати більші обсяги газу з огляду на наявність вільних потужностей.

Як це можна зробити?

Тиждень тому ми домагалися, щоб Польща та Україна транспортували обсяги «Північного потоку-1», але росія ввела санкції відносно газопроводу «Ямал». Ми вважаємо, що значну частину транзиту «Північного потоку-1» слід спрямувати до України, це може посилити безпеку постачання газу до Європи та забезпечити більш надійний захист українській газотранспортній інфраструктурі. Це крок, який Німеччина може зробити в односторонньому порядку без схвалення Угорщини. Щоб захистити наші вільні транзитні потужності, потрібно змусити росіян їх використовувати. Українська газотранспортна система – єдина, яка виконує одночасно дві функції: транзит до ЄС і доставку газу в регіони. При цьому німецька промисловість залишатиметься в безпеці, поки вона отримує газ, незалежно від того, яким маршрутом він надходить. Європа зменшує залежність від Росії. Деяким країнам для цього потрібно більше часу. Однак через це зволікання Україна не має стати ще більш вразливою для атак.

Який найгірший сценарій?

Німеччина хоче скоротити споживання газу на 30%. Технічно росія могла б задовольнити потреби в транзиті газу через «Північний потік-1» і «Турецький потік». Могли б вигадати якийсь хисткий привід, щоб припинити поставки газу в Україну. Ми тоді будемо звертатися до суду, це затягнеться на багато років, і тоді наша система може бути зруйнована, або нам доведеться витратити мільярди доларів на модернізацію. Останній кубометр російського газу має йти через Україну, а не «Північний потік-1».

Як ви ставитеся до інших ініціатив, таких як підвищення тарифів на імпорт газу з Росії?

Вітається будь-яка ініціатива, спрямована на зменшення постачання російського газу, який є спонсором агресії проти України. Ці ідеї доповнюють одна одну. Наш підхід стосується фізичного транзиту газу. Реалізувати польську ідею спеціального оподаткування поставок газу з росії було б ще простіше, оскільки Україна має прозору інформаційну систему транзиту газу. Ми не можемо обговорювати це ще 5 років. Нам зараз потрібні конкретні рішення, щоб посилити тиск на росію та обмежити її потенціал впливати на внутрішню політику інших країн, як це відбувається зараз у Болгарії. Нам потрібно диверсифікувати джерела постачання газу. Ми були першою країною, яка заявила, що несправедливо з боку «Газпрому» пропонувати різні ціни різним країнам. Ціни можуть бути втричі вищими на ціну на газ залежно від лояльності до країни. Має бути європейський підхід з фіксованою ціною на кордоні Європейського Союзу чи Енергетичного Співтовариства з урахуванням транспортних витрат і все. «Знижка на лояльність» є формою хабара на рахунок деяких європейських урядів, що з часом і спричинило проблеми для ЄС.

Якою буде наступна зима?

Різні сценарії ENTSO-G показують, що драми не буде. Повне припинення постачання газу з росії буде проблемою, але правильний підхід дасть можливість впоратися з нею. Звісно, у деяких галузях будуть простої і може виникнути ціновий шок на ринку, але в довгостроковій перспективі ми станемо ще менш залежними від російського газу. Більше половини надходжень до бюджету росіяни отримують від експорту вуглеводнів. Зупинка їх постачання до Європи знизить здатність росії вести ефективні військові дії проти України. У нас також є власні «домашні завдання». Нам потрібні нові LNG-термінали та більше імпорту СПГ з Катару, Нігерії, Ізраїлю тощо. Ми маємо усунути всі вузькі місця в інфраструктурі. Я ціную роботу Польщі щодо встановлення зв’язків з Литвою та Словаччиною. Ми повинні знайти спосіб профінансувати збільшення фізичних поставок між Польщею та Україною, Словаччиною та Україною, отримати доступ до терміналів азербайджанського газу та СПГ у Греції та Туреччині. Для цього не потрібно багато грошей, іноді необхідна лише політична воля.

Інтерв’ю записав Войцех Якобік