Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Сергій Макогон
Сергій Макогон: Зупинка будівництва обхідних газопроводів – це питання збереження європейської єдності

09 грудня 2020, м. Київ – Генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон взяв участь в онлайн-дискусії на тему майбутнього трансатлантичної співпраці в енергетиці, організованої аналітичним центром German Marshall Fund of the United States (GMF) 8 грудня 2020 року. Як запрошений представник від України пан Макогон представив позицію щодо ризиків добудови Північного потоку–2 і продовження Турецького потоку. Також у своїй промові Сергій Макогон зупинився на трьох важливих аспектах, які є основоположними для розвитку енергетичного сектору в регіоні: енергетичній безпеці, диверсифікації джерел постачання газу та енергетичного переходу.

Він зазначив, що роль України є критичною для енергетичної безпеки Європи, а українська ГТС – це частина європейської енергосистеми, незважаючи на те, що сама країна ще не є членом ЄС. Також пан Макогон підкреслив, що диверсифікація джерел газу, як передумова енергетичної безпеки, не повинна підмінятися диверсифікацію трубопроводів.

«У спільних інтересах трансатлантичної спільноти забезпечити, щоб жодна країна не була занадто залежною від імпорту російських енергоносіїв. У цьому контексті відміна Північного потоку–2 та продовження транзиту російського газу через Україну – це не фінансове питання, а питання збереження європейської єдності», – додав генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Цю позицію підтримав Адам Кінзінгер, член Палати представників США. Він підкреслив, що питання енергетичної безпеки Європи є дуже важливим, як і роль України у її забезпеченні. Представник американського конгресу зазначив, що будівництво Північного потоку–2 є загрозою для регіону. Адам Кінзінгер анонсував запровадження економічних санкцій проти компаній, які беруть участь у будівництві російського трубопроводу, що будуть прописані в NDAA  (National Defense Authorization Act): «У 2021 році до нього (NDDA) увійдуть організації, які підтримуватимуть будівництво Північного Потоку. Тобто європейські компанії, які бажають заробити на Північному потоці–2, не зможуть це зробити».

Він також підтвердив, що санкції стосуватимуться не тільки Північного потоку–2, але й Турецького потоку – обхідних газопроводів Росії.

«Ми цінуємо комплексний підхід США щодо гарантування енергетичної безпеки та безпеки Європи в цілому. Це ключова тема в трансатлантичних відносинах та в формуванні політики щодо Росії задля посилення європейської єдності та НАТО», – сказав Яцек Сарюш-Вольський, член Європейського парламенту.

Також пан Сарюш-Вольський додав, що поширена думка про підтримку Північного потоку–2 в Європі насправді не є правдивою. Більшість країн-членів ЄС виступають проти Північного потоку–2, більшість у Європарламенті кажуть, що цей проект шкідливий для Європи, також Єврокомісія як організація з самого початку проти Північного потоку–2. У Європі немає переважаючої підтримки більшості для цього проєкту.

Представниця Німецької ради з міжнародних відносин Сара Пагунг зазначила, що прогнозована економія коштів не може сприйматися як вагоме виправдання підтримки Північного потоку–2: «Ми проаналізували декілька моделей розрахунку ціни газу, який досягне Німеччини Північним потоком–2 та традиційним маршрутом (Україна, Білорусь, Польща).  Північний потік–2 пропонує певну економію коштів, але різниця мінімальна. Незрозуміло, чи взагалі варто його будувати».

Наприкінці зустрічі генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон подякував за трансатлантичне співробітництво в енергетичному просторі та зазначив: «Транзит газу через Україну інколи сприймається як проблема, яку необхідно вирішити. Але насправді ми можемо запропонувати комплексне рішення: наша розгалужена транзитна мережа є найкращою гарантією для енергетичної безпеки Європи. Якщо дивитися на диверсифікацію джерел газу, Україна готова транзитувати середньоазіатський газ до Європи. А якщо говорити про енергетичний перехід, то можливості плідної синергії навіть важко порахувати».