Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
8489__4949
Співпраця щодо Вертикального коридору посилюється завдяки підписанню Меморандуму про взаєморозуміння щодо участі Молдови, Словаччини та України

Меморандум про співпрацю, підписаний в рамках зустрічі Групи з енергетичної сполученості Центральної та Південно-Східної Європи, передбачає важливі кроки щодо безпеки постачань в цих регіонах.

У п’ятницю, 19 січня 2024 року, оператори інфраструктурних об’єктів у галузі природного газу, які є учасниками ініціативи Вертикального коридору, зробили важливий крок до забезпечення безпеки постачань в регіоні Центральної та Південно-Східної Європи, а також Молдові та Україні. Відповідний Меморандум про взаєморозуміння був підписаний операторами Молдови (Vestmoldtransgaz) та України (ОГТСУ) на полях зустрічі міністрів Групи високого рівня з енергетичної сполученості Центральної та Південно-Східної Європи (CESEC), що відбулася в Афінах.

Зазначений Меморандум закріплює інтенсивну співпрацю між операторами систем транспортування газу та СПГ Греції (такими як DESFA та Gastrade), Болгарії (ICGB, Bulgartrangaz), Румунії (Transgaz), Угорщини (FGSZ) та Словаччини (EUStream), що була започаткована на зустрічі, організованій за ініціативи DESFA у вересні минулого року в Салоніках з метою дати скоординовану відповідь на потребу в зміцненні енергетичної безпеки та подальшій диверсифікації джерел постачання.

Повноцінний запуск вертикального коридору шляхом проведення необхідної модернізації газотранспортних мереж вищевказаних країн дозволить транспортувати газ з півдня на північ і навпаки через європейську мережу транспортування природного газу та СПГ з використанням розширених можливостей, створених за рахунок нових та споруджуваних плавучих установок з регазифікації та зберігання СПГ в регіоні. Цей потенціал можна додатково розширити за рахунок використання зазначеної інфраструктури для транспортування відновлюваних газів та водню.

Оператори, які підписують Меморандум про взаєморозуміння, висловлюють свою відданість просуванню проєктів, що становлять спільний інтерес, та інших необхідних проєктів, спільно чи кожен окремо, з метою запуску Вертикального коридору, водночас підкреслюючи свій намір підтримувати один одного в забезпеченні фінансування таких проєктів з європейських та інших джерел. Вони також погоджуються звертатися, у разі необхідності, до Європейської комісії за сприянням та консультаціями.

Щодо наступних кроків, учасники вважають своїм пріоритетом їх координацію у відповідності з ринковими рішеннями та європейським законодавством, що стане, на їхню думку, найкращою стратегією для руху вперед. У цьому контексті вони погоджуються провести у липні 2024 року (тобто, на рік раніше, ніж це передбачено графіком), одночасні зобов’язуючі дослідження ринку щодо розподілу пропускних спроможностей у відповідних точках з’єднання відповідно до Регламенту ЄС CAM, ухваленого Європейською Комісією. Після цього, виходячи з інтересів користувачів, вони визначать та оцінять найбільш відповідні та цільові проєкти з розширення потужностей, втілення яких є необхідним для задоволення попиту вздовж маршруту Вертикального коридору.

«Надійність і стабільність української ГТС підтверджена незалежним міжнародним стрестестом і двократним, порівняно з 2022-м роком, ростом траснспортуванням газу з Європи – до 4,3 млрд куб.м. Завдяки участі в Вертикальному коридорі ми розраховуємо щорічно додатково поставляти понад 7 млрд куб. м газу від Румунії до Центральної Європи. ОГТСУ спільно з оператором ГТС Молдови та національними регуляторами зараз працює над створенням привабливих умов для використання додаткових потужностей Трансбалканського коридору обсягом 6 млн.куб.м. на добу вже протягом 2024 року», — зауважив генеральний директор Оператор ГТС України Дмитро Липпа.

З нагоди підписання Меморандуму генеральна директорка DESFA Марія Ріта Галлі зазначила: «Підписавши сьогодні Меморандум про взаєморозуміння, оператори ГТС Словаччини, Молдови та України об’єднують зусилля з іншими операторами в регіоні, щоб втілити візію щодо створення «Вертикального коридору» задля транспортування природного газу з Греції в Україну. У сучасному енергетичному ландшафті, що постійно змінюється, співпраця з метою створення гнучких регіональних систем транспортування газу стала головним пріоритетом. Скоординований розвиток таких систем та можливості країн-учасниць ініціативи «Вертикальний коридор» щодо синхронізації значною мірою сприятимуть зміцненню безпеки постачань та потужностей зі зберігання у всіх країнах, стимулюючи подальшу диверсифікацію джерел постачання та сприяючи загальній оптимізації їхньої інфраструктури. Ми з нетерпінням чекаємо на співпрацю з нашими партнерами задля прискорення синхронізації ринків природного газу в регіоні, зміцнюючи таким чином довгострокову безпеку постачань не лише в регіоні, а й у Європі в цілому».