Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Верховний Суд України
Справи трейдерів проти ОГТСУ щодо вартості балансування: Верховний Суд підтвердив позицію Оператора ГТС, Апеляційний – відмовив трейдеру у стягненні коштів

У червні 2021 року Верховний Суд задовольнив касаційні скарги Оператора ГТС України та скасував рішення попередніх інстанцій за позовами ТОВ «Енерджі Трейд Груп» і ТОВ «Євроенерготрейд» щодо стягнення коштів за добові небаланси за січень 2020 року та передав справи до Господарського суду міста Києва на новий розгляд.

Нагадаємо, в квітні під час розгляду аналогічної справи Верховний Суд своєю постановою погодився з доводами ОГТСУ про те, що суди першої та апеляційної інстанцій не достатньо дослідили положення Кодексу ГТС і Закону України «Про ринок природного газу» і не врахували всі докази. ВС також скасував попередні рішення та передав справу на новий розгляд. Таке ж рішення Верховний Суд ухвалив у справі за позовом ТОВ «Газенергопостач». Колегія суддів ВС не погодилась з рішеннями попередніх інстанцій, оскільки попередній розрахунок плати за добовий небаланс помилково було ототожнено із остаточним розрахунком плати та невірно визначено порядок формування маржинальної ціни продажу природного газу.

Крім того, 22 червня Північний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні позовних вимог ТОВ «Ю.КОМОДІТІЗ» щодо стягування з Оператора ГТС України 683,5 тис. грн.

«Дії Оператора ГТС є абсолютно виправданими, а приватні трейдери штучним створенням небалансів порушили вимоги законодавства та Кодексу ГТС, що підтвердив після відповідних перевірок НКРЕКП. І тепер ці приватні трейдери зазнають невдач у своїх спробах примусити державну компанію викупити небаланси по ціні, що на 26% перевищує ринкову. Під час детального вивчення справи та дослідження детального алгоритму дій щодо розрахунку плати за добовий небаланс суди апеляційної і касаційної інстанцій визнають аргументацію, надану Оператором ГТС України, який діяв у повній відповідності до Кодексу ГТС. Ми продовжимо відстоювати нашу позицію, адже в такий спосіб ми захищаємо кошти державної компанії, які у вигляді податків і дивідендів надійдуть до держбюджету», – прокоментував гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Суть справи: Для безперебійної роботи газотранспортної системи необхідна постійна підтримка рівня тиску газу. На ринку працюють більше 800 трейдерів, обслуговується майже 13 мільйонів споживачів, тому оператор має відслідковувати рівень тиску в ГТС та вживати необхідних заходів – фізично балансувати ГТС. Негативний небаланс – утворюється в ГТС, якщо протягом доби газу з неї вийшло більше газу, ніж зайшло, позитивний – навпаки. Тож, наприклад, якщо комерційна компанія подала до ГТС більше газу, ніж потім реалізувала споживачам, Оператор ГТС має викупити цю різницю газу за маржинальною ціною, яка визначається згідно з Кодексом ГТС.

У січні 2020 року група приватних газових трейдерів цілеспрямовано створила позитивні небаланси, порушуючи вимоги Кодексу ГТС. Тобто подали в газотранспортну систему більші обсяги газу, ніж потребували його клієнти. За Кодексом ГТС постачальник має самостійно врегулювати такі небаланси, але ці компанії створили обставини, за яких Оператор ГТС був би змушений викупити ці надлишкові обсяги. Загальний обсяг вимог приватних трейдерів складає близько 350 млн грн позитивних небалансів.

Окрім позитивних небалансів у цей період були утворені й негативні – коли учасники ринку, здебільшого облгази, відбирали газ з ГТС в обсягах, які перевищували подачу газу ними в ГТС. За такою логікою Оператор ГТC мав би перерахувати вартість цих негативних небалансів в бік збільшення для облгазів, що може призвести до додаткового фінансового навантаження на побутового споживача. Можлива сума перерахунку – майже 152 млн грн. НКРЕКП повністю підтвердив законність дій Оператора ГТС України.