Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Contract
ТОВ Оператор ГТС України пропонує учасникам ринку газу укласти договір на транспортування

27 вересня 2019 року, м. Київ – ТОВ «Оператор ГТС України» розпочав кампанію з укладання на 2020 рік Договорів транспортування природного газу з відкладальною обставиною. До середини жовтня Товариство планує надіслати паперові листи з відповідною пропозицією та шаблоном договору газовим трейдерам, газозбутовим підприємствам і операторам газорозподільних мереж, а також підприємства-нерезидентам, що дозволить послідовно укласти угоди з усіма бажаючими.

Завчасне підписання документу дасть можливість замовникам послуг транспортування газу юридично легко пройти період зміни ліцензіата-оператора ГТС – від АТ «Укртрансгаз» до ТОВ «Оператор ГТС України», датою чого уряд України визначив 01 січня 2020 року. Так, завчасно поданий пакет документів та укладений договір дозволять у газову добу 31 грудня 2019 року замовляти послуги транспортування ще у АТ «Укртрансгаз», а вже з 01 січня 2020 року – одразу у ТОВ «Оператор ГТС України». Варто зауважити, що без укладання такого договору доступ до Інформаційної платформи Оператора ГТС буде неможливий.

Згідно положень договору, документ набирає чинності з дати його підписання сторонами та починає діяти після отримання ТОВ «Оператор ГТС України» ліцензії на провадження діяльності з транспортування природного газу, але не раніше 01 січня 2020 року.

Довідково
В 2014 році уряд України підписав Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, метою якої є розширення економічних відносин з країнами ЄС. Відповідно до взятих зобов’язань, на ринку природного газу України має відбутися анбандлінг – відокремлення діяльності з транспортування газу від діяльності з видобутку, розподілу, постачання природного газу.

18 вересня 2019 року Кабмін прийняв Постанову № 840 «Про відокремлення діяльності з транспортування природного газу та забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи», якою обрав модель відокремлення діяльності з транспортування природного газу, як модель відокремлення для оператора ГТС, яка перебуває в державній власності та не підлягає приватизації.

Цією Постановою також визначено, що ТОВ «Оператор ГТС України» має право подати до НКРЕКП запит на сертифікацію оператора ГТС, що є передумовою для отримання ліцензії на провадження діяльності з транспортування природного газу.

Також вказаною Постановою затверджений План заходів з виконання вимог щодо відокремлення і незалежності оператора газотранспортної системи, відповідно до якого початок виконання функцій оператора газотранспортної системи ТОВ «Оператор ГТС України» передбачається з 01 січня 2020 року.