Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
UA_Whole_Transit_2020-07
Транзит газу склав 30 млрд кубометрів за 7 місяців 2020 року

06 серпня 2020 року, м. Київ – За 7 місяців 2020 року Оператор ГТС України протранзитував 29,8 млрд куб. м газу відповідно до нової транзитної угоди*. Це на 44% менше, ніж за цей самий період минулого року (53,2 млрд куб. м).

З початку року Газпром повністю розраховується за весь обсяг заброньованих потужностей, з яких використовує лише 79%. Зі свого боку ОГТСУ виконує всі добові заявки й надалі забезпечуватиме безперебійність транспортування газу до європейських країн.

У західному напрямку було протранзитовано 27,7 млрд куб. м газу (-39%). Зокрема, у Польщу – 2,2 млрд куб. м, Словаччину – 20,4 млрд куб. м, Угорщину – 5,1 млрд куб. м.

Слід зазначити, що в липні 2020 року під час щорічної двотижневої зупинки на планові ремонтні роботи газогону «Північний потік», яким по дну Балтійського моря транспортується газ з РФ до ЄС, Газпром не збільшував обсяги транзиту українською ГТС , як це було в попередні роки у цей період.

У трансбалканському напрямку транзит склав 2,1 млрд куб. м (-73%). Із них 0,4 млрд куб. м – у Румунію та 1,7 млрд куб. м – у Молдову.

Зауважимо, що падіння транзиту по південному маршруту ГТС України пов’язане з  запуском у січні 2020 року «Турецького потоку», яким доправляється газ з Росії у Туреччину, а звідти в країни Балканського півострову.

«Як видно із цифр, ще один обхідний проєкт, такий як «Північний потік – 2», на сьогодні є абсолютно неактуальним з врахуванням можливостей наявної інфраструктури. Українська ГТС може транспортувати до ЄС значно більші обсяги природного газу, і з точки зору загальної безпеки постачання – всі ризики зняті. Тому ми повністю підтримуємо діяльність американських політиків щодо зняття інших ризиків, які можуть з’явитися із появою ще одного газопроводу в обхід України», – прокоментувала Ольга Бєлькова, директор з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ОГТСУ.

*Транзитна угода між НАК «Нафтогаз України» та російським ВАТ «Газпром», укладена наприкінці 2019 року строком на пять років. Вона передбачає бронювання Газпромом потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м / добу) в 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн куб. м/добу) у 2021-2024 роках.