Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
ВТД 31_01
У 2022 році ОГТСУ продовжить роботи з внутрішньотрубної діагностики

Для підвищення надійності та оцінки стану магістральних газопроводів Оператор ГТС України (ОГТСУ) в 2022 році планує здійснити закупівлю послуг внутрішньотрубної діагностики МГ діаметром DN 1200, 1000, 800, 700 загальною протяжністю 4,2 тис км.

Оператором ГТС України спільно з компанією ROSEN Europe B.V. в 2021 році успішно виконано внутрішньотрубну діагностику 1051,27 км МГ «Уренгой-Помари-Ужгород» що складає 95% від його загальної протяжності територією України та 863,14 км МГ «Прогрес», 80% відповідно. У 2021 році виконано повний обсяг запланованих робіт – обстежено 1,9 тис км газопроводів DN 1400. Роботи за цим договором триватимуть й надалі.

«Сучасні методи дозволяють проводити діагностику трубопровідних магістралей без розкриття системи. Внутрішньотрубне діагностування з використанням обладнання ROSEN – це обстеження стану металу і зварних з’єднань газопроводів. Своєчасне виявлення та усунення дефектів знижує ризики аварійних ситуацій та підвищує надійність роботи української газотранспортної системи», – прокоментував головний інженер ОГТСУ Юрій Зябченко.

Фахівці компанії наповнюють даними по вже обстеженим МГ «Уренгой-Помари-Ужгород» та МГ «Прогрес» цифрову систему управління технічним станом та цілісністю об’єктів трубопровідно-транспортних мереж ІАС «ITT-PIMS». Наразі здійснюється оцінка всіх виявлених дефектів та проводиться аналіз цієї інформації для подальшого планування необхідних робіт.

Нагадаємо, у листопаді 2021 року ОГТСУ впровадив цифрову систему управління технологічною інформацією для контролю стану ГТС на базі системи ITT-PIMS (Pipeline Integrity Management Systems). Експертна система оцінює, зокрема, небезпеки дефектів магістральних газопроводів (МГ) на основі моделей механіки їх крихкого та в’язкого руйнування, а також пріоритезує необхідні ремонти.